Minden napra jut egy patikarablás


Május 3-án fegyveres fosztott ki egy patikát Budapesten, a Ferenc körúton. A fiatal férfi feltehetően fegyverrel fenyegette a gyógyszertárban lévő két női alkalmazottat, és pénzt követelt tőlük. Miután megszerezte zsákmányát, elmenekült a helyszínről. Rablás közben lövés nem dördült, és senki sem sérült meg.

Pár nappal később, május 7-én egy kecskeméti patikából három doboz Genotropint loptak el. Ez egy növekedési hormont tartalmazó készítmény, és 400 ezer forintba kerül doboza. A patikában kora délután receptbeváltás miatt megjelent egy személy, és onnan alkalmi lopás módszerével elvitt 3 doboz Genotropin nevű gyógyszert. A bűncselekménnyel okozott kár: 1 206 966 forint.

Három napra rá, május 10-én három patikát támadtak meg egy órán belül, Budapest különböző, de egymáshoz közeli kerületeiben. A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletesének közlése szerint egy 160 centiméter magas, vékony testalkatú, fekete ruhát viselő, szemüveges férfi a tettes. Kettőből pénzt is elvitt, pár tízezer forintot. A harmadik helyen nem adták oda neki a pénzt, hanem hívták a rendőrséget. Később kiderült, hogy ugyanez a férfi tíz napja már kirabolta ezt a patikát. A Baross utcában kezdte a rabló – este 7-kor. Zárás előtt ment be, amikor már nem volt vásárló. Az alkalmazott nem akart nyilatkozni, de elmondta, hogy fegyvert fogott rá és főnökére, azonnal odaadták neki a pénzt, pár tízezer forintot. Gyalog menekült. A rendőrök még helyszíneltek, amikor fél óra múlva egy Ferenc körúti patikát is megpróbált kirabolni. Ezt nem sikerült, a patikus megnyomta a riasztót. A patika vezetője nem adta neki oda a pénzt. A férfi elmenekült. Kiderült, hogy tíz napja ugyanezt a patikát rabolta ki a férfi. A patikusok azonnal felismerték. A rabló a sikertelen kísérlet után egy harmadik patikában is próbálkozott. A Szent István körútra 8 órára, zárásra még éppen odaért. A patikák nincsenek messze, busszal és a 4-es, 6-os villamossal pár megállóra vannak egymástól. A férfi valószínűleg gyalog volt, a tömegközlekedést használta rablás közben. A férfi baseballsapkában és napszemüvegben rabolt, még keresik. Összesen pár tíz ezer forintot sikerült elvinnie.
A Tv2 beszámolójában a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke elmondta 2-3 éve egyre több gyórgyszertárat rabolnak ki. Pedig a kasszákban nem tartanak nagyobb összeget. A férfi akár 10 évet is kaphat hiszen fegyverrel gyógyszerészekre támadt, akik közfeladatot látnak el, ezért a legsúlyosabb büntetést fogja kapni.

Május 14-én a Teréz körúton raboltak ki egy patikát. Az ismeretlen férfi nem sokkal fél nyolc előtt ment be a patikába, majd feltehetően fegyverrel megfenyegette az ott dolgozókat, és a készpénz átadását követelte. Miután valamennyi készpénzt kapott, a rabló elmenekült, személyi sérülés nem történt, lövés nem dördült el.

Egy nappal később, május 15-én három patikát támadtak meg egy órán belül Budapesten. Az első kísérlet nem volt sikeres, a másik két gyógyszertárból azonban a támadónak sikerült kisebb összeget zsákmányolnia. A rendőrség vizsgálja, hogy az esetek között van-e összefüggés. Először egy Erzsébet körúton lévő patikát támadott meg egy férfi, még dél körül. A támadó feltehetően fegyverrel fenyegette az alkalmazottakat, de nem sikerült pénzhez jutnia. Azt egyelőre nem tudni, miért hiúsult meg a terve. Valamivel később egy Teréz körúti gyógyszertárat is hasonló módszerrel támadtak meg. A rabló itt egy kisebb összeget zsákmányolt, majd elmenekült. Végül délután 1 óra körül a Visegrádi utca egyik patikáját fosztották ki: a támadó itt is sikerrel járt, egy kisebb összeget szerzett.