Megfelelő alap


Magyar Nemzet 2010. május 26.

Bérrendezést kérnek az egészségügyi szakmai szervezetek

Az ellátórendszer finanszírozásának javítását, valamint az orvosok és az ápolók bérrendezését emelte ki a legtöbb szakmai szervezet vezetője az új kormány programjának egészségügyi fejezetéből. Mindannyian reményüket fejezték ki, hogy a korábbiaktól eltérően a döntések előkészítésénél figyelembe veszik véleményüket.

Visszaköszönnek a kormányprogramból azok az irányok és számok, amelyeket korábban mi is megfogalmaztunk - jelentette ki Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke. Reményét fejezte ki, hogy a gyakorlati megvalósításban a szakmai szervezetekre is számítanak majd. Pozitívumként értékelte, hogy a dokumentum rögzíti: pluszforrást kell biztosítani az egészségügynek. Ez azonban nem elegendő, más változásokra is szükség van, a szükségletekhez kell igazítani a kapacitásokat szögezte le.

- Alapvetésnek tekinthető, nem tartalmaz felelőtlen ígérgetést - vélekedett Balogh Zoltán, a Magyar Szakdolgozói Kamara elnöke.

Pozitívumnak nevezte, hogy a dokumentumban bővebben írnak a munkaerőgondokról, mint a korábbi kormányprogramok, s már nemcsak az orvosok elvándorlásával és életkörülményeinek javításával foglalkoznak, hanem a szakdolgozókéval is. Ha sikerül pluszforrást szerezni az idén az ágazatnak, akkor annak egy részét - még ha csak közérzetjavító intézkedésként is - a bérrendezés megkezdésére kellene fordítani szögezte le.

Varga Imre, a szakrendelőket képviselő Medicina 2000 elnevezésű szervezet vezetője annak örül, hogy a dokumentum elismeri: a Molnár Lajos korábbi SZDSZ-es szakminiszter idején történt struktúraátalakítás elhibázott volt, amit most korrigálni kell. Az ágazati dolgozók bérrendezésének lehetőleg idei megkezdésén kívül fontosnak nevezte a költségkövető finanszírozás biztosítását. Szeretnék azonban azt is elérni, hogy az elavult infrastruktúra cseréjéhez biztosítson forrást az új kormány, s a háziorvosláson kívül a járóbeteg-ellátásban is tegye lehetővé a vállalkozói működést.

- Most az a dolgunk, hogy a szakmai szervezetekkel együtt segítsük és figyelemmel kísérjük az új kormány munkáját - vélekedett a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Éger István elmondta, a tervezet olyan témákat érint, amelyeket már régóta szorgalmaznak, mindhiába.

- Operatív tudással rendelkezünk ezen a területen, így reméljük, hogy ez a kormány az előzővel ellentétben igénybe veszi a szakmai szervezetek segítségét - tette hozzá. Szerinte a program számos területen ígér alapvető' változást, amelyek reményt adnak a járó- és fekvőbetegellátás rendbetételéhez.

- A választási programból már ismert elemek köszönnek vissza az új kormány programjában, amelyek megfelelő alapot biztosítanak a gyógyszerellátás rendszerének helyreállításához - nyilatkozta a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. Horváth Tamás szerint azonban a "részletekben rejlik a lényeg", amelyek kidolgozásához reményei szerint segítséget nyújthatnak a szakmai szervezetek, így a kamara is.

Mint arról lapunk tegnap beszámolt: a kormányprogram legfontosabb célja többek között a várólisták felére csökkentése, a tisztességes bérezés megteremtése, a háziorvosok, a járó- és fekvőbetegellátás finanszírozásának javítása, a kórházak adósságállományának felszámolása, valamint a mentőszolgálat fejlesztése.