Kérdezze meg címmel tartott gyógyszerész napokat az MGYK


Kérdezze meg gyógyszerészét! címmel május 28-30 között tartotta Budapesten a XII. Magyar Gyógyszerész Napokat a Magyar Gyógyszerészi Kamara.

Május 29-én délelőtt ünnepség keretében dr. Horváth Tamás, az MGYK elnöke átadta a kamara 2010-es kitüntetéseit. (A kitüntetettek listája itt olvasható: KAMARAI ELISMERÉSEK 2010.doc) Ezt követően  dr. Kalló Zoltán egészségügyi közgazdász "Látlelet az egészségügyről gyógyszerészeti aspektusból"címmel tartott előadást. Dr. Mikola István országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP), az egészségügyi bizottság elnöke „Látlelet a gyógyszerügyről” című plenáris előadásában a szakma számára felajánlotta segítségét az eljövendő időszak törvénykezése során. A szombat délutáni plenáris előadásokon előadott dr. Martos Éva, az OÉTI főigazgatója, prof. dr. Szolcsányi János akadémikus (PTE ÁOK), prof. dr. Soós Gyöngyvér elnök,( GYGSZB), prof. dr. Halmos Gábor (DEOEC GYTK), dr. Hankó Balázs titkár ( GYGSZB) és dr. Viola Réka PhD, Szegedi Tudományegyetem ( GYTK)

Vasárnap reggel rendhagyó módon fórumra került sor dr. Bidló Judit mb. OEP Főosztályvezető és dr. Szigeti Tamás, a Rendszergazdák Szövetségének elnöke részvételével, melyet dr. Bartus György, az MGYK alelnöke moderált. A Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége részéről felkért válaszadó, Szabó Ferenc egyéb elfoglaltsága miatt lemondta a fórumon való részvételét, így a kérdések főleg a július 1-től bekövetkező egészségbiztosítási elszámolási változásokra irányultak. Ez egyrészt az E-jelentéssel kapcsolatos technikai feltételek megbeszélését jelentette. Másrészt éles kérdés-felelet váltás alakult ki a szakvizsgához és BNO kódhoz kötött kiemelt támogatással törtnő expediálás gyógyszertári ellenőrzésének témakörében. Dr. Bidló Judit kifejtette, annak ellenére, hogy érti a szabályozás bevezetésével kapcsolatos problémákat és ezeknek a betegek gyógyszerhez jutására, valamint a gyógyszerészekre gyakorolt negatív következményeit, a jogszabályi előírások alól saját hatáskörében nem tud kibújni. A vita zárásaként dr. Horváth Tamás elnök jelezte a fórum résztvevőinek, hogy levéllel fordul az egészségügyi kormányzat felé a témában, amelyben a Kamara az ellenőrzés átmeneti tesztidőszakát javasolja a jogszabály hatálybalépésének napjától.

A fórumot követő küldöttközgyűlés elfogadta Horváth Tamás elnök beszámolóját (A teljes szövet itt olvasható:Horváth Tamás beszéde.doc) és az etikai bizottság elnökének beszámolóját, megszavazta a kamara gazdálkodásáról szóló beszámolókat és az MGYK mérlegét. Alelnöknek dr. Sohajda Attilát, a felügyelőbizottság jelenlegi elnökét választották, az oktatói állandó bizottság elnöke pedig prof dr. Erős István lett. A küldöttközgyűlésen döntöttek a Gyógyszerészi Gondozásért Non-profit Kft. alapításáról is.