Nem alapíthat patikát bárki - Magyar Nemzet


Vége a röghöz kötésnek, a kormány a fiatal orvosokat itthon akarja tartani

A patikaliberalizációs intézkedések felfüggesztése, az Egészségbiztosítási Felügyelet megszüntetése, a kötelező kamarai tagság visszaállítása, valamint a fiatal orvosokat, a rezidenseket röghöz kötő jogszabály hatályon kívül helyezése - ezek a szakminisztérium első egészségügyet érintő módosító javaslatai.

Benyújtotta első módosító javaslatait a kormánynak Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára. Ezek egyike hatályon kívül helyezné a patikaliberalizációs intézkedéseket. A részletekről egyelőre annyit lehet tudni, hogy megszűnne a szabad gyógyszertár-alapítás lehetősége.

Patikán kívüli gyógyszerárusítást lehetővé tévő jogszabályi passzushoz most nem nyúlnak. A másik módosítás a kötelező kamarai tagság visszaállítására vonatkozik az egészségügyi ágazatban. A harmadik javaslat az Egészségbiztosítási Felügyelet megszüntetéséről szól.

Szócska Miklós ezt azzal indokolta, hogy törés keletkezett az ellátórendszer és a felügyelet között. De mint mondta - a szervezet nem tűnik el nyomtalanul, bizonyos hasznos feladatai máshová kerülnek.

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy megszüntetik az úgynevezett rezidenseket évekig röghöz kötő, tavaly hozott jogszabályt. Nem büntetéssel, hanem motivációval kívánják Magyarországon tartani a fiatal orvosokat - szögezte le, ám további részleteket erről már nem közölt. Szócska totális paradigmaváltást és stílusváltást ígért tegnap, első nyilvános szereplésén, egy szakmai konferencián. - Érkezésünkkel vége az elmúlt időszakban tapasztalt ütés-verés vezetői stílusnak - mondta. A szakma képviselőinek ígéretet tett arra, hogy a döntéshozatalt minden esetben a velük való, széles körű egyeztetés előzi majd meg.

Az államtitkár a további tervekről szólva elmondta: az új szakmai minimumfeltételek a mostani körülmények között betarthatatlanok, ezért azokat, illetve a hozzájuk kapcsolódó esetleges szankciókat felfüggesztenék. Az ápolók kompetenciáit újraszabályozó, valamint a háziorvosokat egy sokat kritizált értékelő rendszer alapján díjazó rendeletet is felülvizsgálnák. Megemlítette továbbá az alapellátás megerősítését, a kórház-konszolidációt, az egyház egészségügyi ellátórendszer "rehabilitációját", az egészségturizmus fejlesztését, a teljesítményalapú finanszírozás és a betegutak újraszervezését, a korrupció visszaszorítását, továbbá a bürokrácia felszámolását.

A szakmai szervezetek vezetői üdvözölték a tárca első tervezett intézkedéseit. Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke úgy fogalmazott lapunk kérdésére: végre olyan szakmai döntések születhetnek, amelyekkel helyreállítható a gyógyszerellátás biztonsága.

Az SZDSZ-es egészségügyi minisztérium liberalizációs intézkedései szakmai hibák voltak, s több ponton kikezdték a rendszert. Hozzátette: reméli, hogy az idei költségvetés esetleges módosításakor a döntéshozók mérlegelik majd a kispatikák állami támogatásának visszaállítását is. Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke elmondta: olyan intézkedések meghozatalát jelentette most be az ágazatot felügyelő államtitkár, amelyeket ők is javasoltak és fontosnak tartottak. A döntések részleteiről azonban további egyeztetések szükségesek tette hozzá. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke azt hangsúlyozta, részben elégtételként értékeli a bejelentéseket, hiszen az elmúlt években oly sokszor elmondták ellenérveiket a szóban forgó intézkedésekkel szemben, ám rendre süket fülekre találtak. Hozzátette, az egészségügyi szakmai köztestületek már ki is dolgoztak javaslatokat a kamarai törvény módosítására, és azt hamarosan átadják a döntéshozóknak. Éger István reméli, hogy a kötelező tagság visszaállításával és a kamara feladatainak visszahelyezésével rendeződnek az etikai ügyek, s "tisztul" a nyilvántartási rendszer.