Egyeztetés a kötelező kamarai tagságról


MR1 – Esti Krónika 17:30

2010.06.23.

 

Mv.: - Még ebben az évben visszaállíthatja három egészségügyi kamara a kötelező tagságot. Erről is tárgyaltak az érintettek az egészségügyért felelős miniszterrel és államtitkárral. A kötelező tagság visszaállításával a betegek is biztosak lehetnek az orvosok felkészültségében. Király Erzsébet.

 

Király Erzsébet: - Legalább azoknak legyen kötelező a kamarai tagság, akik közvetlenül foglalkoznak a betegekkel, tehát nemcsak diplomájuk van, hanem gyakorló orvosok, gyógyszerészek vagy szakdolgozók. A többi között ez is szerepel abban a javaslatcsomagban, amelyet szerdán adtak át az érintett kamarai vezetők a miniszternek és az államtitkárnak. A kötelező tagság visszaállításával az etikai bizottságok újra érdemi munkát végezhetnének - közölte Horváth Tamás, a gyógyszerészi kamara elnöke.

 

Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke: - Az elmúlt évben a szakmai szabályrendszerekből ez az etikai szféra gyakorlatilag kikerült, megszűnt. Ennek érzi mindenki a következményeit, a hivatásgyakorlókkal szemben az egészségügyi ellátás keretében egészségügyi szolgáltatókkal szemben a korábban megszokott etikai panaszrendszer nem működik.

 

Király Erzsébet: - A kamarák szerint ezt mindenképpen helyre kell állítani és szerintük ez a betegek érdeke. A kamarák egyébként azt is szeretnék, ha ismét ők tarthatnák nyilván a működési engedélyeket. Ez különösen érdekes annak fényében, hogy most is dolgoznak orvosok és gyógyszerészek engedély nélkül, méghozzá azért, mert bár minden szükséges feltételt teljesítettek, az engedélyezési hivatal még nem állította ki számukra a dokumentumot - tudtuk meg Éger István, az Magyar Orvosi Kamara elnökétől.

 

Éger István, az Magyar Orvosi Kamara elnöke: - Korábban a kamarák üzemeltették a működési nyilvántartásokat jobb színvonalon.

 

Király Erzsébet: - Információim szerint nem valószínű, hogy újra a kamarák kezelhetnék ezt a nyilvántartást, mert a kormány először rendet szeretne tenni ezen a területen, de hozzáférésük mindenképpen lesz. Ugyanakkor a kötelező kamarai tagság mielőbbi helyreállításával a minisztérium is egyetért - nyilatkozta a Krónikának Szócska Miklós egészségügyi államtitkár.

 

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár: - Ennek mi magunk is elkötelezett hívei vagyunk, hogy a praktizáló egészségügyiek esetében a kötelező kamarai tagság helyreálljon, minél előbb szeretnénk erről intézkedni.

 

Király Erzsébet: - Ha sikeres lesz az egyeztetés, az orvosi, a gyógyszerészi és az Egészségügyi Szakdolgozói Kamara még az idén ismét ugyanolyan elbírálás alá esik majd, mint a többi. Így például az ügyvédi, vagy a könyvvizsgálói.