Az OEP 40 milliót költött informatikai fejlesztésre - Elhalasztott e-elszámolás - vg.online


Januárra halasztották a patikák és a gyógyászati segédeszközöket forgalmazók online elszámolását az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP) – jelentette be Cserháti Péter, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkár-helyettese. Ennek célja, hogy a betegek biztonsággal jussanak hozzá az emelt és kiemelt támogatással fölírt orvosságokhoz és eszközökhöz. Így fél évig még tesztüzemben működik a rendszer.

Az OEP 40 millió forintot fordított az online rendszer kiépítésére az informatikai fejlesztésekre szánt keretéből, a cégeket közbeszerzési eljárás keretében választotta ki – tudtuk meg a sajtóosztálytól. Céljuk, hogy valamennyi egészségügyi szolgáltató ugyanazon a rendszeren keresztül küldje el a teljesítményjelentését a biztosítónak, ezzel időt és pénzt spórolhatnak meg, hiszen a jelentés egy gombnyomással, néhány másodperc alatt a biztosítónál landol. A rendszer nem igényel külön fejlesztést a szolgáltatóknak, a kapcsolathoz szükséges azonosítókat az OEP biztosítja számukra. Tervek szerint hamarosan a háziorvosokat is bevonják az új rendszerbe. Jelenleg a legtöbb szolgáltató flopin vagy CD-lemezen számol el a területileg illetékes egészségbiztosítási pénztáraknál, amihez nekik kell beszerezni a szükséges adathordozókat.

A gyógyszertárak eddig dekádonként számíthattak az OEP-nek beküldött vények után járó tb-támogatás összegére, az online elszámolással viszont 2-3 nap alatt a számlájukon lehet a pénz – mondta Hankó Zoltán. A Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke szerint az újfajta elszámolás javíthatja a fizetőképességüket, amire a jelenlegi „árrésszűke” világban nagy szükség van. Ideális esetben ugyanis az OEP 350 milliárdos gyógyszerkasszájából naponta 1 milliárd forinthoz juthatnak majd a patikák, ezért is fontos, hogy sikeres tesztüzem után vezessék be az online elszámolást. Ám a kamara úgy gondolja, hogy a recepten lévő BNO-kódok (milyen betegség terápiájára való a szer) ellenőrzése nem a patikus, hanem az OEP dolgának kell lennie. Ugyanis nem szabad a drága gyógyszereket szedő súlyos beteget terhelni azzal, hogy a vény téves kitöltése miatt a gyógyszerész visszaküldje őt az orvoshoz. Ezért a doktornak az OEP-pel kell rendezni a vitát – tette hozzá az alelnök.

A gyógyászati segédeszközöket forgalmazók szerint is az OEP dolga a receptek ellenőrzése, neki kell elbírálni: jogosult-e a beteg a segédeszközre vagy sem. Jóbai Zsolt, az Orvostechnikai Szövetség alelnöke egyébként azt reméli, hogy fél év elegendő lesz a még vitatott ügyek rendbe rakására. Jónak tartják ők is az online elszámolást, de a kötelező heti elszámolással nem értenek egyet. Ugyanis a forgalmazók többségének több telephelye van az ország különböző településein, ők küldik a központba a beváltott recepteket, s onnan juttatják el az OEP-hez. Ez a procedúra egy napot vesz igénybe. Az időtakarékosság miatt válaszhatóvá kellene tenni a heti, kétheti vagy a havi elszámolást – tette hozzá Jóbai Zsolt.

Szerző: Nógrádi Tóth Erzsébet