Magyar Gyógyszerészi Kamara Hírlevél 2010/CI. szám


Esemény naptár

Június 9. – Ülésezett az MGYK elnöksége

  1. Kamarai törvény

Az elnökség dr. Bartus György alelnök előterjesztésében meghallgatta a három egészségügyi kamara közös törvény előkészítő bizottsági munkájáról szóló tájékoztatást és a kidolgozott törvényjavaslatot elfogadta. A továbbiakra nézve úgy döntött, hogy elsődlegesen az önálló gyógyszerész kamarai törvény javaslatát támogatja. 

  1. Az Európai Bíróság 2010. június 01-jei döntésének ismertetése

Az elnökség számára dr. Szekfű Gábor jogi szakértő ismertette a Curia döntésének tartalmát és annak elemeit. Kiemelte, hogy a 2009-es gyógyszerellátással kapcsolatos döntésekkel azonos elvi alapokon nyugvó jelen döntésében a gyógyszertár-létesítés etikus szabályozásának megalapozott voltát fejtette ki a bíróság egy spanyol Asturia tartománybeli beadvánnyal kapcsolatban.  

  1. Gyógyszertári ügyeleti koncepció

Az elnökség dr. Horváth Tamás elnök előterjesztése és dr. Torma Árpád közgazdasági szakértő elemzése alapján a júliusi elnökségi ülésre ismételten napirendre tűzte a gyógyszertári ügyelet kérdését. Az elhangzottak és egyéb források alapján az elnökség tagjai az ülést megelőzően kifejtik véleményüket és javaslataikat ebben a tárgyban, az elnökségi ülésen összegzik és kidolgozzák a kamara aktualizált javaslatát a gyógyszertári ügyelet rendszerének szabályozására 

Június 10. - A kormány előtt a patikalétesítési moratóriumra vonatkozó javaslat
Az egészségügyi szakmai kamarai kötelező tagság visszaállítása, az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) megszüntetése és a patikaalapítás felfüggesztése szerepel első lépésként az új kormány egészségügyi tervei között. Erről Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma múlt héten kinevezett egészségügyi államtitkára beszélt A Világgazdaság egészségügyi konferenciáján. Ezek a javaslatok már a kormány előtt vannak - tette hozzá. 

Június 11. – A Magyar Gyógyszerészi Kamara közleménye
Dr. Szócska Miklós a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkára tegnapi bejelentései között szerepel a patikaliberalizáció azonnali leállítása és az ősz folyamán a gyógyszertár-létesítés és -működtetés újraszabályozása. Államtitkár úr úgyszintén bejelentette, hogy - a hivatásrendi kamarák szerepének kormányzati újragondolásához kapcsolódóan - vezető kormányszerveknél kezdeményezte a kötelező kamarai tagság intézményének helyreállítását az orvosok és gyógyszerészek esetén. Egyben megfogalmazta azt az elvárását is, miszerint a lakossági gyógyszerellátás rendszerének be kell kapcsolódni a népegészségügyi programokba és a gyógyszertáraknak erősíteni kell a gazdasági alkalmazkodó képességük.

Június 14. – Hankó Zoltán publicisztikája: Az uniós bíróság újabb ítéletének margójára
Az uniós bíróság tavalyi és idei döntései egyértelmű helyzetet teremtettek. Kimondható: a gyógyszerpiac problémáinak megoldására rossz eszköz a lakossági gyógyszerellátás liberalizálása. Nyilvánvaló tehát, hogy a továbbiakban nem lehet a versenypiaci szempontok primátusához kötni a lakossági gyógyszerellátás szabályozását. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Gazdasági Versenyhivatal véleményérvényesítési monopóliuma helyébe köz- és egészségpolitikai szempontoknak kell kerülni. Nem tartható tovább az az álláspont sem, hogy a bíróság döntései nem teremtenek jogalkotási kényszert. Ez talán jogtechnikai szempontból még helytálló megfogalmazás lehet, de a mai Magyarországon sem szakmailag, sem politikailag nem igazolható. Azonnali korrekcióra van szükség.tovább>>

Hírek

Bis dat qui cito dat
Kétszer ad, ki gyorsan ad és a segítség annál többet ér, minél hamarabb érkezik. Az elmúlt évtizedben a Magyar Gyógyszerész Kamara tagjai többször segítették a bajbajutottakat. Így volt ez 2001-ben a tarpai gátszakadás és a 2004-es szökőár idején is. a A rendkívüli esőzések miatti árvízkárosultak megsegítésére pénzadományt gyűjt a Magyar Gyógyszerészi Kamara. 

Segítsünk, hogy Rájuk ismét mosolyogva süssön a Nap !
Mindannyian tudjuk, hogy soha nem látott árvíz fenyegeti még most is az Észak-magyarországi településeket. A Bódva, Hernád, Sajó, Zagyva, Tarna mentén sokan otthontalanná váltak. A károsult, nehéz helyzetben levő családokon segíthetnénk azzal, hogy iskoláskorú gyermekeiket elhoznánk Békés megyébe, 2 x 1 hétre táborozni (alkalmanként 30 gyerek 2 kísérővel) Doboz-Szanazugba. tovább>>

Gyógyszerészi szerepvállalás a STOP SÓ kampányban 
A gyógyszerészi munka során a nagyobb rizikónak ki tett beteg kell, hogy a fókuszban kerüljenek, hogy részükre célirányosan átadhatók legyenek nem csak szóban az életmódi tanácsok. Ezért készült el a Stop Só kártya, amelyet az antihipertenzív szereket kiváltónak átadva tudunk étkezéssel kapcsolatos információkat továbbítani.

Az európai Stop Só keretprogramról  és a hazai kapcsolódó aktivitásokról többet az alábbi linket érhet el: http://stopso.eu/

A kampány plakátja: http://stopso.eu/download/stopsoplakat.pdf

Lakossági tájékoztatók illetve további Stop Só kártyák a Gyógyszerészi Gondozási Bizottságon keresztül igényelhetőek: www.gyogygond.hu.

Ajánlat a kamarai tagoknak 
A G4S Biztonsági Szolgáltatások Zrt. a G4S csoport tagja, amely a világ egyik legnagyobb multinacionális biztonsági szolgáltató vállalata. A cég jelenleg a világ több mint 100 országában mintegy 500 000 főt foglalkoztat és a biztonsági szolgáltatások, valamint a logisztika területén több mint 80 éves tapasztalattal rendelkezik.
A zárt oldalon a gyógyszertárak védelmére vonatkozó ajánlata olvasható. 

G4S - Világszínvonaló biztonsági szolgáltatások 
A G4S a világ több mint 100 országában jelenlévő multinacionális vagyonvédelmi cég. A vállalatcsoport a magyarországi vagyonvédelmi piac meghatározó vezető szereplője. Tevékenysége a vagyonvédelem teljes egészét átfogja, vállalatai a vagyonvédelmi piac igényeit minden szempontból kielégítik. A vállalat tevékenységéről, szolgáltatásairól, sikereiről Bajusz Tibort, a G4S Biztonsági Szolgáltatások Zrt. távfelügyeleti üzletágának igazgatóját kérdeztük. tovább>>

Rendezvények

Patikus Olimpia Visegrádon június 18 és 20 között. 
tovább>>

2nd International Regulatory Workshop on Bioequivalence, Bioanalysis, 
Dissolution and Biosimilarity - Budapest, június 21-22. 
tovább>>

Nikolics Emlékülés - 100 éves az „Arany Kígyó Gyógyszertár”, 
tudományos konferencia Sopronban, szeptember 18-án 
tovább>>

Sajtószemle

Június 9. – pharmanet.hu: Gyógyszertári ügyelet
Június 9. – drinfo.huRecepteket hamisítottak - lebuktak  
Június 11. – Magyar Hírlap:
 Fölszámolnák az egészségügyi mutyit 
Június 11. – Magyar Nemzet: Nem alapíthat patikát bárki 
Június 11. – Világgazdaság: Azonnali intézkedések az egészségügyben
Június 11. – Népszabadság: Stílusváltás az egészségügyben
Június 12. – vg.hu: Meglepődtek a gyógyszer-nagykereskedők: levelet írtak az államtitkárnak
Június 14. – weborvos.huPatikusokat vetnének be a hamisítók ellen