Magyar Gyógyszerészi Kamara Hírlevél 2010/CII. szám


Esemény naptár

Június 14-15. – PGEU közgyűlése
Június 14-15-én volt a PGEU évenkénti miniszimpóziuma és közgyűlése Bruggesben. Az MGYK-t Horváth-Sziklai Attila ügyviteli vezető képviselte és felkért előadóként „Minőség a gyógyszerellátásban a deregulació után” címmel tartott előadást. A szimpozium fő témája a gyógyszerellátás minőségi mutatóinak - indikátorainak megtalálása, a gyógyszertárban nyújtott kognitív szolgáltatások minőségének egységesítésének lehetőségei, és a már több országban működő vegyes - nem kizárólag árrés alapú - finanszírozási modellek áttekintése. 

Június 16. - Nyugdíjas Klub a fővárosban
A Magyar Gyógyszerészi Kamara Budapesti Szervezete 2006-ban hozta létre azt az alapítványt, melynek keretében működteti a Budapesti Nyugdíjas Gyógyszerészek Klubját.

A Klub, nyári szünet előtti utolsó összejövetelét, 2010. június 16-án tartotta, amely ebben az évben már a hatodik klubnap volt. Az eseményen Subainé dr. Farkas Veronika tartott előadását.

Június 16. - Személyi Jogos Gyógyszerészek Fóruma
Budapesten rendszeresen ülésezik a Magyar Gyógyszerészi Kamara Budapesti Szervezete, által három éve életre hívott Személyi Jogos Gyógyszerészek Fóruma. 2010. június 16-án tartották ez évi hatodik összejövetelüket, melyre a gyógyszer-nagykereskedők képviselői kaptak meghívást. Az fórum célja  a gyógyszer-nagykereskedelem és a budapesti gyógyszertárak kapcsolatának aktuális  helyzetének megbeszélése volt.

A fórumon jelen volt az MGYK részéről Dr. Horváth Tamás elnök, Dr. Szabó Sándor tiszteletbeli elnök, Dr. Bartus György és Dr. Hankó Zoltán alelnökök, a Hungaropharma részéről Dr. Feller Antal, a TEVA részéről Vadász Zoltán igazgató. A Phoenix Zrt-t képviselő Dr. Küttel Sándor igazgató külföldi tartózkodás miatt nem tudott megjelenni. Az összejövetelt Dr. Hetényi László, az MGYKBP elnöke vezette. A fővárosi személyi jogos gyógyszerészek közül 95 kolléga jelent meg. 

A gyógyszer-nagykereskedők képviselői a kölcsönös egymásra utaltságot a gyógyszerellátás biztonsága, minősége és hatékonysága érdekében a konszenzus-keresés fontosságát hangsúlyozták. A megjelent kollégák az újonnan nyílott, többletszolgáltatást vállaló, de nem teljesítő gyógyszertárak elleni szankciókat sürgettek, az újonnan nyílott gyógyszertárak szakmaiságát, a nagykereskedőknek történő fizetésekkel kapcsolatos anomáliákat vettették fel. Felszínre került a családi vállalkozások és a hálózatban működő gyógyszertárak gazdasági helyzetéből adódó eltérő lehetősége, működésük, szellemiségük közötti különbség is.

Dr. Horváth Tamás bejelentette, hogy a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségével a korábban megkezdett közvetlen tárgyalások 2010. június 22-én folytatódnak. A kialakult szakmapolitikai nézeteltérésben és vitában a különböző álláspontok interpretálásában a sajtó nem megfelelő híradásai sokat rontottak. A jelenlévő kamarai vezetők a kormányzat gyógyszertár-nyitási moratóriuma mellett érveltek, annak szükségességét hangsúlyozták. Az előrelépéshez kell egy nyugalmi fázis, ami lehetőséget ad a kialakult helyzet áttekintésére,értékelésére, valamint a konszenzusos megállapodások megkötésére, ez előfeltétele a további folyamatok mindenki számára pozitív alakításának.

Június 21 – egyeztetés a minisztériumban
Dr .Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár hivatalában fogadta Dr Horváth Tamás  elnököt és Dr. Hankó Zoltán alelnököt. A találkozót Dr. Horváth Tamás kezdeményezte a kamarai újraszabályozás és a gyógyszerellátás helyzete témakörökben.

Hírek

Levél a fogyasztóvédelmi Hatóságnak és az OGYI-nak
A kamara elnöke levelében kifejtette, hogy Gyftv. lehetőséget ad a gyógyszertáraknak honlap működtetésére, sőt, meghatározott esetben a gyógyszerek interneten történő rendeléséhez szükséges honlap működtetése jogszabályi kötelezettség, továbbá a Gyftv szerint, mint „gyógyszerellátási garancia”, minden esetben, ha honlapot működtet a gyógyszertár, a betegtájékoztatót itt is elérhetővé kell tennie, illetve a tájékoztatásnak alkalmasnak kell lennie az árak összehasonlítására. Az OGYI válasza csatolva található. 

Bis dat qui cito dat 
Kétszer ad, ki gyorsan ad és a segítség annál többet ér, minél hamarabb érkezik. Az elmúlt évtizedben a Magyar Gyógyszerész Kamara tagjai többször segítették a bajbajutottakat. Így volt ez 2001-ben a tarpai gátszakadás és a 2004-es szökőár idején is. a A rendkívüli esőzések miatti árvízkárosultak megsegítésére pénzadományt gyűjt a Magyar Gyógyszerészi Kamara. 

Segítsünk, hogy Rájuk ismét mosolyogva süssön a Nap ! 
Mindannyian tudjuk, hogy soha nem látott árvíz fenyegeti még most is az Észak-magyarországi településeket. A Bódva, Hernád, Sajó, Zagyva, Tarna mentén sokan otthontalanná váltak. A károsult, nehéz helyzetben levő családokon segíthetnénk azzal, hogy iskoláskorú gyermekeiket elhoznánk Békés megyébe, 2 x 1 hétre táborozni (alkalmanként 30 gyerek 2 kísérővel) Doboz-Szanazugba. tovább>>

Gyógyszerészi szerepvállalás a STOP SÓ kampányban  
A gyógyszerészi munka során a nagyobb rizikónak ki tett beteg kell, hogy a fókuszban kerüljenek, hogy részükre célirányosan átadhatók legyenek nem csak szóban az életmódi tanácsok. Ezért készült el a Stop Só kártya, amelyet az antihipertenzív szereket kiváltónak átadva tudunk étkezéssel kapcsolatos információkat továbbítani.

Az európai Stop Só keretprogramról  és a hazai kapcsolódó aktivitásokról többet az alábbi linket érhet el: http://stopso.eu/

A kampány plakátja: http://stopso.eu/download/stopsoplakat.pdf

Lakossági tájékoztatók illetve további Stop Só kártyák a Gyógyszerészi Gondozási Bizottságon keresztül igényelhetőek: www.gyogygond.hu.

Ajánlat a kamarai tagoknak  
A G4S Biztonsági Szolgáltatások Zrt. a G4S csoport tagja, amely a világ egyik legnagyobb multinacionális biztonsági szolgáltató vállalata. A cég jelenleg a világ több mint 100 országában mintegy 500 000 főt foglalkoztat és a biztonsági szolgáltatások, valamint a logisztika területén több mint 80 éves tapasztalattal rendelkezik. 
A zárt oldalon a gyógyszertárak védelmére vonatkozó ajánlata olvasható. 

G4S - Világszínvonalú biztonsági szolgáltatások  
A G4S a világ több mint 100 országában jelenlévő multinacionális vagyonvédelmi cég. A vállalatcsoport a magyarországi vagyonvédelmi piac meghatározó vezető szereplője. Tevékenysége a vagyonvédelem teljes egészét átfogja, vállalatai a vagyonvédelmi piac igényeit minden szempontból kielégítik. A vállalat tevékenységéről, szolgáltatásairól, sikereiről Bajusz Tibort, a G4S Biztonsági Szolgáltatások Zrt. távfelügyeleti üzletágának igazgatóját kérdeztük. tovább>>

Rendezvények

2nd International Regulatory Workshop on Bioequivalence, Bioanalysis,  
Dissolution and Biosimilarity - Budapest, június 21-22.  
tovább>>

Nikolics Emlékülés - 100 éves az „Arany Kígyó Gyógyszertár”,  
tudományos konferencia Sopronban, szeptember 18-án  
tovább>>

Sajtószemle

Június 21. – Magyar Nemzet: Patikaalapítás: megosztó moratórium

Június 21. – Délmagyarország: A patikák több mint fele csőd közeli helyzetben

Június 21. – Pharmanet.hu: Gyógyszerellátás átalakítása

Június 21. – Világgazdaság: Szócska: Nincs napirenden az önkormányzati kórházak államosítása

Június 18. – belfold.ma: Szócska Miklós: Nyílt kártyákkal akarunk játszani

Június 16. – Népszabadság: Leállították a patikaliberalizációt

Június 15. – weborvos.hu: Akcióterv a stratégiai szövetségtől