Elmaradt a


Elmaradt a "receptbalhé"

Az orvosi v√©nyek 40 sz√°zal√©ka hib√°s volt, ez√©rt csak f√©l √©v m√ļlva lesz online elsz√°mol√°s

Nógrádi Tóth Erzsébet

 

Gy√≥gyszer n√©lk√ľl t√°vozott volna a patik√°kb√≥l 360 ezer s√ļlyosabb beteg, ha az eg√©szs√©g√ľgyi t√°rca √ļj vezet√©se j√ļlius elsej√©vel engedte volna hat√°lyba l√©pni a receptek √ļjfajta, online ellenŇĎrz√©s√©t elŇĎ√≠r√≥ korm√°nyrendeletet. J√ļlius elsŇĎ k√©t het√©ben ugyanis a 906 ezer emelt √©s kiemelt t√°mogat√°s√ļ, jelentŇĎs r√©szben onkol√≥giai, kardiol√≥giai √©s cukorbetegs√©g ter√°pi√°j√°ra fel√≠rt v√©ny 40 sz√°zal√©ka hib√°s volt, √≠gy azt vagy nem adhatta volna ki, vagy a biztos√≠t√≥val nem sz√°molhatta volna el a gy√≥gyszer√©sz - t√°j√©koztatta a Vil√°ggazdas√°got Cserh√°ti P√©ter, a Nemzeti ErŇĎforr√°s Miniszt√©rium eg√©szs√©g√ľgyi helyettes √°llamtitk√°ra.

Az elŇĎzŇĎ korm√°ny √°ltal megalkotott rendelet szerint a recepten a beteg neve, a taj √©rv√©nyess√©ge √©s a d√°tum mellett azt is ellenŇĎrizni kellett volna, hogy a gy√≥gyszereket az annak megfelelŇĎ betegs√©gre √≠rta-e f√∂l a jogosult szakorvos (BNO-k√≥d). Ha ezek b√°rmelyik√©t a sz√°m√≠t√≥g√©pes program hib√°snak jelzi, a v√©nyt visszadobja, a gy√≥gyszer nem adhat√≥ ki vagy nem sz√°molhat√≥ el.

A korm√°nyrendelet c√©lja egy√©bk√©nt - a dr√°ga gy√≥gyszerek felhaszn√°l√°s√°nak k√∂vet√©se a fel√≠r√°st√≥l a felhaszn√°l√°sig - p√°rtoland√≥. A k√∂zp√©nzek elk√∂lt√©s√©n√©l ugyanis az eg√©szs√©g mellett a k√∂lts√©ghat√©konys√°got is figyelni kell - √°ll√≠tja a helyettes √°llamtitk√°r. √Ām az online ellenŇĎrz√©snek egyelŇĎre nincsenek meg a felt√©telei.

A receptek leggyakoribb hib√°i a BNO-k√≥dok √©s a fel√≠r√≥ orvos jogosults√°ga k√∂r√ľliek, de nem az orvosok miatt. A t√©ved√©sek oka jellemzŇĎen a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ helyeken nyilv√°ntartott adatok diszharm√≥ni√°ja. Ugyanis - csak√ļgy, mint a k√≥rh√°zi ad√≥ss√°g√°llom√°nyn√°l - itt sincsenek pontos adatok. Gond van p√©ld√°ul az orvosok szakvizsg√°j√°nak a nyilv√°ntart√°s√°val, √≠gy szakmailag hi√°ba lenne jogosult a doktor a dr√°ga k√©sz√≠tm√©ny fel√≠r√°s√°ra, ha nem szerepel az OEP-list√°n. Jav√≠tani kell a BNO-k√≥dok √©s a fel√≠r√°si indik√°ci√≥k megfeleltet√©s√©t is.

Megtudtuk azt is, hogy az orvosok egy r√©sze nem haszn√°l v√©ny√≠r√≥ szoftvert. A j√ļlius elsŇĎ k√©t het√©ben fel√≠rt 906 ezer emelt √©s kiemelt t√°mogat√°ssal fel√≠rt v√©ny k√∂zel 75 sz√°zal√©k√°t t√∂lt√∂tt√©k ki akkredit√°lt v√©ny√≠r√≥ szoftverrel. Ilyen az OEP honlapj√°r√≥l ingyenesen let√∂lthetŇĎ, de sok helyen sajnos az infrastrukt√ļra nem alkalmas annak mŇĪk√∂dtet√©s√©re.

Kor√°bban vita volt arr√≥l is, ki ellenŇĎrizze a recepten l√©vŇĎ BNO-k√≥dokat. Az √°llamtitk√°r szerint ez nem a patikus, hanem az OEP feladata. Nem megengedhetŇĎ, hogy a dr√°ga gy√≥gyszereket szedŇĎ s√ļlyos beteget a v√©ny t√©ves kit√∂lt√©se miatt visszak√ľldj√©k az esetleg t√°voli k√≥rh√°zban dolgoz√≥ orvos√°hoz.

Az √°gazat √ļj vezet√©se t√°mogatja a korszerŇĪ informatikai megold√°sokat a szolg√°ltat√≥k hat√©konyabb mŇĪk√∂d√©se √©rdek√©ben.

Ennek r√©szek√©nt f√©l √©vvel meghosszabb√≠tott pr√≥baidŇĎvel vezeti be az egys√©ges online elsz√°mol√°si rendszert valamennyi receptre fel√≠rhat√≥ szolg√°ltat√°sra. Ez a felk√©sz√ľl√©si idŇĎszak biztos√≠tja, hogy a patik√°k mellett a gy√≥gy√°szati seg√©deszk√∂z√∂k forgalmaz√≥i √©s a gy√≥gyf√ľrdŇĎk is z√∂kkenŇĎmentesen t√©rjenek √°t 2011. janu√°r elsej√©tŇĎl az online elsz√°mol√°s k√∂telezŇĎ alkalmaz√°s√°ra. Hatalmas k√∂zp√©nzekrŇĎl van sz√≥, hiszen a biztos√≠t√≥ gy√≥gyszerkassz√°ja 350, a seg√©deszk√∂z√∂k√© 45, a gy√≥gyf√ľrdŇĎ-szolg√°ltat√°sok√© pedig 3,8 milli√°rd forint.

ONLINE ELLENŇźRZ√ČSRE 40 MILLI√ď

Az Orsz√°gos Eg√©szs√©gbiztos√≠t√°si P√©nzt√°r 40 milli√≥ forintot ford√≠tott az online rendszer ki√©p√≠t√©s√©re az informatikai fejleszt√©sekre sz√°nt keret√©bŇĎl, a c√©geket k√∂zbeszerz√©si elj√°r√°s keret√©ben v√°lasztotta ki - tudtuk meg az OEP sajt√≥oszt√°ly√°t√≥l.

C√©ljuk, hogy az eg√©szs√©g√ľgyi szolg√°ltat√≥k ugyanazon a rendszeren kereszt√ľl k√ľldj√©k el a teljes√≠tm√©nyjelent√©st a biztos√≠t√≥nak. Ezzel k√∂lcs√∂n√∂sen idŇĎt √©s p√©nzt sp√≥rolhatnak meg, hiszen a jelent√©s egy gombnyom√°ssal, n√©h√°ny m√°sodperc alatt a biztos√≠t√≥n√°l landol.

Az online kapcsolathoz sz√ľks√©ges azonos√≠t√≥kat az eg√©szs√©gp√©nzt√°r biztos√≠tja sz√°mukra. Jelenleg a legt√∂bb eg√©szs√©g√ľgyi szolg√°ltat√≥ flopin vagy CD-lemezen sz√°mol el, ehhez nekik kell beszerezni a sz√ľks√©ges adathordoz√≥kat.

A PATIK√ĀK T√ĀMOGATJ√ĀK A RENDSZERT

A gy√≥gyszert√°rak jelenleg dek√°donk√©nt sz√°m√≠thatnak az OEP-nek bek√ľld√∂tt v√©nyek ut√°n j√°r√≥ tb-t√°mogat√°s √∂sszeg√©re, a k√∂zvetlen online elsz√°mol√°ssal viszont t√∂bb nappal kor√°bban a sz√°ml√°jukon lehet a p√©nz - mondta Hank√≥ Zolt√°n.

A Magyar Gy√≥gyszer√©szi Kamara aleln√∂ke szerint az √ļjfajta elsz√°mol√°s jav√≠thatja a patik√°k fizetŇĎk√©pess√©g√©t, erre a jelenlegi, "√°rr√©sszŇĪke" vil√°gban nagy sz√ľks√©g√ľk van. Ugyanis az OEP 350 milli√°rdos gy√≥gyszerkassz√°j√°b√≥l napt√°ri naponk√©nt egymilli√°rd forinthoz juthatnak majd hozz√°, ez√©rt is fontos, hogy egy sikeres f√©l√©ves teszt√ľzem ut√°n bevezess√©k az online elsz√°mol√°st.

Hank√≥ azt is j√≥ d√∂nt√©snek tartja, hogy a betegeket √©s a patik√°kat s√ļlyos konfliktusokt√≥l siker√ľlt meg√≥vni a v√©nykontroll √©rtelmetlen szigor√≠t√°s√°nak le√°ll√≠t√°s√°val.