Még mindig nincs moratórium - Magyar Nemzet


A tervekkel ellentétben mégsem lépett hatályba augusztus elsején a patikaalapítási moratórium. A késedelemnek a szakminisztérium szerint csak technikai okai vannak, s állításuk szerint hamarosan - valószínűleg jövő héten életbe is léphet az átmeneti tilalom.

Az Országgyűlés július végén elfogadta a moratóriumról szóló jogszabály-módosítást, azt már a házelnök is aláírta, tegnapi lapzártánkkor azonban még a köztársasági elnök asztalán várt ellenjegyzésre.

Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke lapunk megkeresésére úgy kommentálta a késedelmet, hogy a moratóriumra feltétlenül szükség van, azt a patikusokat képviselő szakmai szervezetek is támogatták. Hozzátette: sajnálattal tapasztalták, hogy ilyen hosszú az átfutási ideje egy ilyen intézkedés végrehajtásának.

(...) A szakmai szervezetek szerint az is problémás, ahogy a hatóság a beadott kérelmeket kezeli. Erről már a kamara is egyeztetett a szakminisztériummal, illetve az ÁNTSZ-szel. Szeretnék, ha az engedélyeket kiadó ÁNTSZ-ek a jelenleginél szigorúbban és egységesebben járnának el, és csak olyanok kellőképpen előkészített - kérelmeit támogatnák, akik a beadásától számított hatvan napon belül meg is tudnák nyitni a patikájukat.

Szintén a hatósági gyakorlatban látja a problémát Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszertár-tulajdonos Gyógyszerészek Szövetségének vezetője. Mint mondta: elképesztőnek tartja, hogy egyes helyeken az ÁNTSZ-ek a kormányzati szándék ellenére segítik a gyógyszertár-alapításokat, főleg a már amúgy is patikaláncokkal rendelkező cégeknek. Ezek a vállalkozások pedig minden kiskaput igyekeznek megragadni ahhoz, hogy garantálják maguknak a gyógyszertárnyitás lehetőségét, még akkor is, ha a beadványuk előkészítetlen, hiányos és sokszor még a patika helyszíne sincs pontosan megjelölve.