A kamara szerint olykor strómanok állnak a multinacionális cégek mögött - Magyar Hírlap


A Kamara szerint olykor strómanok állnak a multinacionális cégek mögött

 

Hetek óta egyezkednek a gyógyszerészek az új patikák létesítését engedélyező ÁNTSZ-szel. A ma még érvényben lévő jogszabályt ugyanis „fordítva” is lehet értelmezni.

 

Első döntéseinek egyikeként a kormány kijelentette: új jogszabályt alkot a gyógyszertár-létesítésről, de addig is moratóriumot hirdet. A döntés, valamint a moratórium augusztus aláírása között eltelt hetekben szabályos patikaalapítási láz tört ki, 140 kérelem érkezett az ÁNTSZ-hez.

A gyógyszerészek köztestülete szerint félő, hogy ezek nagy része azért kapja meg az engedélyt, mert a hatóság nem értelmezi egységesen a törvényt. A jogszabály kimondja: a patika létesítéséről - magyarán a „helyfoglalásról” -, illetve a működtetéséről a hatóságnak egyetlen eljárásban kell döntenie hatvan napon belül, az engedély birtokában a tulajdonosnak viszont egy éve van arra, hogy megnyissa patikáját. A Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke, Hankó Zoltán szerint az elmúlt hetekben megszaporodtak a helyfoglalás jellegű kérelmek, miközben sok létesülő patikának még nyoma sincs.

Hankó azonban úgy véli, hogy csak azoknak a kérelmeknek lehetne zöld utat kapniuk, ahol berendezéssel, készlettel és alkalmazottal a gyógyszertár már kulcsra készen áll a betegellátás érdekében. „Bár a törvény egyetlen eljárást ír elő, a működtetés magasabb szempont, mint a puszta helyfoglalás” - indokolta véleményét. Tapasztalatok szerint azonban sokan nem így gondolják, ezért a kamara hetek óta egyezkedik az engedélyező hatósággal, hogy megszüntesse az eltérő értelmezés által megnyílt kiskapukat.

A helyzetet a gyógyszerészek azért is látják súlyosnak, mert információik szerint az új kérelmek nagy része mögött multinacionális cégek, patikaláncok állnak - nemegyszer strómanok képviselik őket. Az elmúlt években ugyanezek a láncok diktálták a liberális szellemű patikalétesítések ütemét, és közvetve miattuk került bajba sok családi gyógyszertár, főképp vidéken.

Az eddig kérelmek elbírálásának folyamatát nem lehet megállítani, az értelmezési zűrzavarból fakadó gyakorlat azonban Hankó Zoltán szerint ellentétes egyrészt a kormány szándékával, másrészt a jogállamiság szabályaival.