Terítéken a kórházak adósságlistája - Duna TV, Közbeszéd


Részletek az augusztus 17-i interjúból:

Szócska Miklós: Ez az, amit én gazdasági cselekvési térként szoktam említeni. Én azon dolgozom, tehát a személyes munkaprogramom az, hogy valahol a visegrádi négyek átlagát közelítsük a közfinanszírozás átlagában. Tehát ez az egyik tétel. Ez az egyik, ami okozta a rendszer dekompenzálódását. Csúnya szó, tehát az egyensúly, a gazdálkodási egyensúly felborulását. A másik a finanszírozás aránytalansága. Az egyik első intézkedésünk volt, hogy nyilvánosságra hoztuk a kasszának az elmúlt öt évre a visszamenőleges költéseit. Ott láthatjuk, hogy milyen aránytalanságok mentén került egyik intézmény jó vagy rossz helyzetbe. Ez kijön a ma nyilvánosságra hozott fő számnak a részleteiben. Látszanak a strukturális aránytalanságok. Ezek a finanszírozási rendszernek a sajátosságai vagy a menedzsment hibái. Akik ismerik az intézményeket, azok látják, hogy vannak olyan intézmények, amelyek jórészt önhibájukból kerültek ilyen helyzetbe.

Műsorvezető: - És az első lépések mikorra várhatóak? Tehát mikor tudnak megállapodni a szervezetekkel és döntik el, hogy mi mentén.

Szócska Miklós: - Na, most mi belekényszerültünk abba, hogy erről a 40 milliárdos számról idő előtt beszéljünk, mert egy szolgálati titoksértés miatt nyilvánosságra került a lista munkaverziója, ami az óta pontosítódott. Ezért feltártuk a nyilvánosság előtt ezt a munkafolyamatot. Ma éppen ennek a számnak a validálása van napirenden, következő munkafázisa a fenntartókkal való validálás és az abban való megállapodás, hogy milyen feltételekkel van értelme bármilyen pénzt vagy esetleges konszolidációt a rendszerbe tenni.

Műsorvezető: - Ön korábban úgy nyilatkozott, hogy a magántőke bevonása az egészségügybe, amennyiben ez a szektor fejlődését szolgálja, akkor elfogadható. Nézve ezt a 40 milliárdos összeget, a kormány, ha egyáltalán tudja, akkor csak egy részét fogja kompenzálni. Szó lehet arról, hogy a magántőkét valamilyen formában viszonylag gyorsan beengedik az ágazatba?

Szócska Miklós: - Nem, nem, nem, nem. Tehát egy tömeges privatizációban senki nem gondolkodhat. Ez egy más kontextusban, egy részletkérdésben...

Műsorvezető: - Nem is azt mondtam, hogy tömeges privatizáció.

Szócska Miklós: - Nem, szó nincs erről. Tehát ebben, ebben nem gondolom...

Műsorvezető: - De attól még a magántőkét beengedhetik. Nem?

Szócska Miklós: - Tehát a konszolidáció mentén nem gondolkodunk a magántőke bevonásáról.

Műsorvezető: - És hosszabb távon?

Szócska Miklós: - Hosszabb távon is bizonyos feltételek mellett vannak olyan esetek, ahol ez számításba jöhet, de ez nem képezi a mi gondolkodásunk fő vonalát. Mi egy közszolgálati egészségrendszerben gondolkodunk elsősorban.

Â