Nem várható létszámcsökkentés az ÁNTSZ-nél, de átcsoportosítás valószínűleg lesz - webrádió


A lakosság egészségi állapota csupán 10-15 százalékban függ attól, hogy milyen az egészségügyi ellátás - mondta nemzetközi felmérésekre hivatkozva az országos tiszti főorvos. Szerinte az állam felelőssége, hogy ez az ellátás a megfelelő színvonalon rendelkezésre álljon, szükség esetén hozzáférhető legyen, és az is, hogy az emberek tudják, milyen ellátáshoz mikor van joguk.

A 10-15 százalékos arányból látszik, hogy a lakosságnak magának is van felelőssége abban, hogy milyen az egészségi állapota - mondta az országos tiszti főorvos. Nem árt például tudnia, hogy genetikailag milyen problémákra kell különösen odafigyelnie, milyen betegségeket örökölhet, tehát milyen szűrésekre kell mindenképpen elmennie. Természetesen nagyon fontos a sokat emlegetett egészséges életmód is, a megfelelő táplálkozás, a rendszeres mozgás, az alkohol és a cigaretta kerülése - tette hozzá.

Paller Judit elmondta azt is: ősszel zárul az az uniós forrásból támogatott képzési program, amelyben több száz háziorvos, nővér és ápoló azt tanulja meg, hogyan ösztönözze a lakosságot az egészségtudatos életre. Hozzátette: reményei szerint jövőre folytatódik a program az úgynevezett laikus-képzéssel. Ezt azt jelenti, hogy olyan "hangadó" helybelieknek is megtanítanák a lakosság-ösztönző kommunikációs technikákat, akikre hallgatnak az emberek, akik képesek közösségeket is megmozgatni.

Tovább >>