Új vényköteles szerek - MTV1 Híradó


Mv.: - Újabb gyógyszerek lesznek vénykötelesek szeptember közepétől, köztük az egyik legáltalánosabban használt fájdalomcsillapító krém. A Gyógyszerészeti Intézet azért döntött úgy, hogy ezeket a szereket csak receptre lehet kiváltani, mert hatóanyaguk, a cetoprofen, erős fény hatására ritkán, gyulladást, kiütést okozhat. Magyarországon majdnem mindenki használ recept nélkül kapható szereket, többen, mint bárhol Európában.

(...)

R.: - A korlátozást az Európa Gyógyszerügynökség kezdeményezésére vezetik be itthon is

(...)

R.: - Ebben a patikában azt mondják, ha vénykötelessé válik egy szer, utána abból jóval kevesebbet vesznek az emberek, így volt egy népszerű fájdalomcsillapító tablettánál is.

Tomcsányiné Dobos Adél, gyógyszerész: - Az embereknek a mai világban sokszor nincs arra idejük, hogy elfáradjanak az orvoshoz, és esetleg azzal töltsék az időt, hogy ott vényt kapjanak adott gyógyszerre.

R.: - Az Achielsen felmérése szerint a recept nélküli szerekből Magyarországon az emberek több mint fele a válság hatására sem vesz kevesebbet, tizedük pedig még többet is.

Osztoics Bernadett, ügyfélkapcsolati igazgató, Achielsen Piackutató Kft.: - Olyan esetben vásárolják, amikor is nem kell konkrétan orvoshoz fordulniuk, hanem önmagukat is tudják gyógyítani. Hiszen egyre fontosabb számukra az öngyógyítás és a betegség megelőzése.

R.: - A magyarok 85%-a használ ilyen készítményeket, ez Európában a legmagasabb arány.

Â