Emberkísérlet gyanúja


Illegálisnak és hamisnak minősített számos potencianövelő étrend-kiegészítőt egy független tudományos kutatás, amely még az engedély nélküli emberkísérlet gyanúját is felvetette egyes termékeknél. Az ÁNTSZ is vizsgálatot indított az ügyben, s ellenőrei szintén súlyos szabálytalanságokat gyanítanak. Ezért a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szigorítaná az étrend-kiegészítők forgalomba hozatalát.

Megdöbbentő eredményre jutottak a szakemberek nemrég a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán.

Ötvenhárom olyan terméket találtak, amelyet potencianövelőként vagy ilyen hatást sejtetve kínáltak.

Megállapították, hogy közülük 25 termék illegálisan került a hazai piacra, azokat ugyanis nem jelentették be az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetnél (OÉTI). Kémiai vizsgálatnak tíz étrend-kiegészítőt vetettek alá. Közülük hatban - a Hard Night, a Dragon Power, a Golden Night, a Pote-Mix Bumm, a Satibo Alternative Capsule, valamint az UP elnevezésűben - szintetikus gyógyszerhatóanyagot találtak, noha a jogszabályok szerint ilyet az étrendkiegészítők nem tartalmazhatnak.

Tehát ez hamisításnak minősül szögezték le a szakemberek. További két termékben mutattak ki a csomagoláson fel nem tüntetett koffeint, illetve johimbin nevű szert, ez utóbbi korábban gyógyszerként volt forgalomban Magyarországon, de ma már nem használják. Tehát a tízből mindössze két olyan készítmény akadt, amely feltehetőleg a csomagolásán feltüntetett összetevőket tartalmazta.

Rendkívül veszélyes lehet ezeknek a készítményeknek az alkalmazása - nyilatkozta lapunknak Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke, a vizsgálat eredményeit közzétevő Gyógyszerészet című szakmai folyóirat felelős szerkesztője. Mint mondta: a potenciazavar gyakran szív-érrendszeri betegségek mellett jelentkezik. Tehát feltételezhető, hogy a fogyasztók jelentős része szed valamilyen keringésre ható gyógyszert. Csakhogy a vizsgált étrend-kiegészítők is keringésre ható gyógyszerhatóanyagot tartalmaznak, így a készítmények együttes, orvosi felügyelet nélküli alkalmazása kiszámíthatatlan és kontrollálhatatlan következményekkel járhat.

A vizsgálat kimutatta azt is, hogy egyes készítmények nemcsak egy, hanem 2-4 szintetikus anyagot is tartalmaznak. Csakhogy ezek kombinált alkalmazását soha nem tanulmányozták humán vizsgálatokban, ami a szakemberek szerint kimeríti az engedély nélküli humán kísérlet fogalmát.

Találtak olyan terméket is, amelyben ugyanaz a hatóanyag van, mint a leggyakrabban használt, vényköteles potencianövelőben, csak nagyobb mennyiségben. A készítmények egy része a gyógyszerként forgalomban lévő vegyületekhez szerkezetileg nagyon hasonló összetevőt is tartalmazott. Ezek feltehetőleg szintén rendelkeznek potenciafokozó hatással, de hatásosságuk és biztonságosságuk nem ismert.

További kockázatot jelent, hogy a termékek szintetikus hatóanyagai az illegális előállítás miatt ismeretlen összetevőket, szennyeződéseket tartalmazhatnak.

A gyógyszerhatóanyagokkal hamisított termékeknél nem kívánatos kölcsönhatások, túladagolási tünetek jelentkezhetnek anélkül, hogy a kiváltó ok a fogyasztó vagy akár egy orvos számára ismert lenne.

- A mellékhatások kialakulásának veszélyét rendkívüli mértékben fokozza, hogy a fogyasztó csak gyógynövényeket tartalmazó, ártalmatlannak vélt terméket használ, a gyógyszerhatóanyagok tudomásán kívül kerülnek a szervezetébe anélkül, hogy figyelembe venné az adott gyógyszer használatára vonatkozó idő- és dózisbeli korlátokat - hangsúlyozta Hankó Zoltán.

A kutatásban részt vevő Szendrei Kálmán professzor lapunknak úgy nyilatkozott: a vizsgálathoz többek között azért választották a potencianövelő szereket, mert a termékeken feltüntetett növényi komponensekről nem bizonyított a potencianövelő hatás, így a szerek hatásossága kérdéses, vagy nem a csomagoláson feltüntetett összetevőknek köszönhető. - A vizsgálatban részt vevő összes szakembert meglepte az eredmény - mondta a professzor. - Noha számítottunk rá, hogy találunk majd szabálytalanságokat, jogsértéseket, de azt nem gondoltuk, hogy szinte minden vizsgált terméknél ilyesmire bukkanunk - szögezte le. Mint mondta: további probléma, hogy a készítményeken feltüntetett összetevők felsorolása hemzseg a helytelen, értelmezhetetlen botanikai nevektől. Általános hiba, hogy az összetevők pontos minőségét és mennyiségét nem adják meg, s hiányzik például az úgynevezett kivonószer feltüntetése. A vizsgálatok alapján kétséges az is, hogy a termékekben valóban jelen van-e a feltüntetett számos növényi komponens. Többségükből ugyanis nem volt kimutatható a vizsgálatokkal a növényi kivonatokban mindig jelen lévő sokkomponensű vegyület.

A vizsgálati eredmények felhívják a figyelmet arra: a hatályos jogi szabályozás nem garantálja, hogy a fogyasztókhoz csak megbízható termékek jussanak el. Az ellenőrzés is elégtelen ezen a területen - állapították meg a szakemberek.

A tudományos vizsgálat után a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak (Nefmi) egészségügyért felelős államtitkára, Szócska Miklós utasítására az ÁNTsZ ellenőrzésbe kezdett. A Nefmi sajtóosztálya azt a tájékoztatást adta, hogy 966 helyen - drogériákban, gyógyszertárakban, élelmiszer- és wellnessüzletekben, szexshopokban, videotékákban - végeztek helyszíni ellenőrzéseket.

Olyan étrend-kiegészítőket kerestek, amelyek a gyanú szerint az ilyen termékekben nem engedélyezett gyógyszerhatóanyagot, sildenafilt vagy annak rokon vegyületeit tartalmazhatja. Összesen 2464 feltételezetten ilyen összetevőt tartalmazó étrend-kiegészítőt zároltak. Egyéb étrend-kiegészítöket is megvizsgáltak, s 26 olyan terméket találtak, amely nem volt bejelentve az OÉTI-nél. Ezek miatt szintén eljárás indult.

Ha az akkreditált laboratóriumi vizsgálatok is igazolják, hogy az étrend-kiegészítők gyógyszerhatóanyagot tartalmaznak, az ÁNTSZ meghozza a további hatósági intézkedéseket, s értesíti az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyorsriasztási rendszerét.

A Nefmi a bejelentési rendszer szigorítását is tervezi. Így a különösen nagy közegészségügyi kockázatot hordozó termékcsoportok, például a testtömegcsökkentésre, potencianövelésre, teljesítményfokozásra, vércukorszint-csökkentésre ajánlott készítmények esetén a termékek biztonságos alkalmazhatóságát bizonyító laboratóriumi vizsgálat eredményét a gyártónak vagy forgalmazónak a bejelentéssel egyidejűleg az OÉTI-hez be kell nyújtaniuk. Eddig ilyenre nem volt szükség. Még egy intézkedést tervez a tárca: az étrend-kiegészítőkről szóló rendelet az ilyen termékekben nem alkalmazható növényeket, növényi részeket tartalmazó negatív listával egészülne ki. A negatív listán szereplő növények, növényi részek között a tervezett módosítás kizárja számos egészségügyi kockázatot hordozó "adalékanyag" (például kábító hatású és pszichotróp anyagok, hallucinogén szerek) felhasználását.

Székely Krisztina, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője lapunknak úgy nyilatkozott: a vizsgálatban kimutatott gyógyszerhatóanyagok biztosan hamisak, a szabadalmi védettséggel rendelkező gyártó ugyanis azt nem adta el egy másik termék előállításához. Hozzátette: nemcsak ezeket a termékeket kellene megvizsgálniuk a hatóságoknak, hanem a többi étrend-kiegészítőt is.

A szakemberek azonban hangsúlyozták azt is: ebből a vizsgálatból nem szabad azt a téves következtetést levonni, hogy az összes étrendkiegészítő-gyártó jogszabályt sért.

Zivkovics Natália

(Az írást teljes terjedelmében, a szerző hozzájárulásával közöljük)