Az egészségügyi hatóságok nem akadályozták meg az étrend-kiegészítők árusítását - Magyar Nemzet


Tudtak az illegális hatóanyagokról

Az egészségügyi hatóságok nem akadályozták meg az étrend-kiegészítők árusítását

Zivkovics Natália

 

Már régóta tudomásuk van az egészségügyi hatóságoknak arról, hogy számos étrend-kiegészítő illegálisan előállított gyógyszerhatóanyagot tartalmaz. Mégsem tettek olyan intézkedést, amely megakadályozta volna, hogy ezeket a termékeket továbbra is a fogyasztókat megtévesztve, akár életüket is veszélyeztetve árusítsák.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) 2008 januárja és 2010 júniusa között 113 hamisítás vagy illegális forgalmazás gyanújával lefoglalt, illetve beküldött mintáról adott ki analitikai szakvéleményt - közölte lapunkkal az OGYI sajtóosztálya. Ezen a területen nincs piac-ellenőrzési jogköre az OGYI-nak, a vizsgálatokat más hatóság (VPOP, ÁNTSZ) által folytatott eljáráson belül végezték, s az eredményről minden esetben tájékoztatták a "megrendelőt". A megvizsgált 113 minta között háromféle regisztrált étrend-kiegészítő volt, a Full Contact, a Satibo és a Dragon Power - ezeket többször is vizsgálták, volt, amelyiket hétszer -, a többi illegálisan forgalmazott, ismeretlen eredetű készítmény volt. Az OGYI laboratóriumában bevizsgált étrend-kiegészítőkben potencianövelő gyógyszerhatóanyagot találtak, ugyanazt, amit a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán vizsgált termékekben (erről lapunk tegnapi számában olvashattak).

Noha az egészségügyi hatóságok régóta tudnak a piacon illegálisan előállított gyógyszerhatóanyagot tartalmazó étrend-kiegészítőkről, egyetlen hatóság sem tett érdemi intézkedést. A termékek számos helyen megvásárolhatók, erről lapunk munkatársa személyesen meggyőződött. Az OGYT közölte: nincs szankcionálási jogkörük az illegális gyógyszerforgalmazás területén. Más hatóságok kusza szabályozásra hivatkoznak, s úgy látják, a feladat másik szervezet jogköre.

Az ÁNTSZ annyit tett, hogy zároltatta a szóban forgó készítményeket. Ez csak annyit jelent, hogy azokban a boltokban, ahová az ellenőrök eljutottak, megkérték az eladókat, amíg a hivatalos, akkreditált laboratóriumi vizsgálatok nem igazolják a gyanút, addig ne árusítsák a szereket. Ennél többet nem tehetünk, egyelőre nincs bizonyíték a kezünkben - közölte lapunkkal Faludi Gábor, az ÁNTSZ közegészségügyi főosztályának vezetője, aki nem tud arról, hogy az OGYT akkreditált laborjában egyes készítményeknél már igazolták a gyanút. Arra a felvetésre, hogy a termékek számos helyen megvásárolhatók, úgy felelt: nem mehetnek el személyesen az ország összes boltjába.

Mint mondta, sajnos kicsi a mozgásterük, akkor végeztetnek ilyen vizsgálatokat, ha erre alapos indokuk van, például bejelentést kapnak. Számukra nem írja elő a jogszabály, hogy klinika vizsgálatokat végezzenek az étrend-kiegészítőknél, nincs is rá kapacitásuk, laboratóriumi hátterük. Az ÁNTSZ előzetes értesítést küldött az EU élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyorsriasztási rendszerének az ügyről.

Megkerestük az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTT) főigazgatóját is, hogy tudtak-e az OGYT vizsgálati eredményeiről, s milyen jogosítványaik vannak az étrend-kiegészítők ellenőrzésében. Martos Éva elmondta: nem tudtak az eredményekről, de ilyen ügyekben amúgy sincs intézkedési, szankcionálási jogkörük. Az OÉTT-nél kell egyébként bejelenteni az étrend-kiegészítőket a forgalomba hozatal előtt, de ez csak formai eljárás, nem vizsgálják laboratóriumban, hogy a készítmény valóban azokat az összetevőket tartalmazza-e, amelyek a dokumentációjában szerepelnek. Martos hozzátette: a toxikus vegyületek analizálásához nincs szükséges laboratóriumi hátterük, ezért ilyen vizsgálatokat nem is végeznek. Abban minden szakember egyetértett: a hatályos szabályozás nem garantálja, hogy a fogyasztókhoz csak megbízható termékek jussanak el. Az ellenőrzés is elégtelen.

Lapunk tegnap közölte: megdöbbentő eredményre jutottak a szakemberek a Szegedi Tudományegyetemen. Ötvenhárom olyan terméket találtak, amelyet potencianövelőként, vagy ilyen hatást sejtetve kínáltak. Közülük 25 termék illegálisan került a hazai piacra, azokat nem jelentették be az OÉTT-nél. Kémiai vizsgálatnak tíz étrend-kiegészítőt vetettek alá, köztük olyanokat, amelyeket az OGYT is bevizsgált. Közülük hatban szintetikus gyógyszerhatóanyagot találtak, noha a jogszabályok szerint ilyet az étrend-kiegészítők nem tartalmazhatnak, szakemberek szerint ez hamisítás. További két termékben mutattak ki a csomagoláson fel nem tüntetett koffeint s johimbin nevű szert, ez utóbbi gyógyszerként volt forgalomban hazánkban, de már nem használják.

Rendkívül veszélyes lehet ezen készítmények alkalmazása, mert a potenciazavar gyakran szív- és érrendszeri betegségek mellett jelentkezik. Annál a fogyasztónál, aki keringésre ható gyógyszert is szed, együttes, orvosi felügyelet nélküli alkalmazása kiszámíthatatlan következményekkel járhat.

(Az írást a szerző engedélyével közöljük.)