Gyanús étrendkiegészítők, potencianövelők


Ez orosz rulett - mondta Zacher Gábor toxikológus az RTL Klub Híradó műsorában. - Mindenkit nagyon óvok attól, hogy ilyen szerekhez nyúljon, mert ez tulajdonképpen egy orosz rulett. Nem tudom, hogy mit veszek be, nem tudom, hogy mit használok. Akár szívproblémát, májműködési zavar, veseelégtelenség, rengeteg, rengeteg féle veszélyt rejtenek magukban ezek a szerek. Maradjunk meg, azt gondolom annál, hogy ezeket csak ellenőrzött helyről, vagy csak és kizárólag orvosi javaslatra vegyünk.

Szeptember 13-án az ATV-ben, a TV2 Tények műsorában és az MR1 Kossuth Rádió Krónikájában is ez volt az egyik vezető téma.

Horváth Tamás, elnök, Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint : - Valójában kísérletnek és hamisításnak minősül az eljárás. Az elnök szerint a forgalomba hozatal feltételeit kellene szigorítani.

Székely Krisztina, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerügyi vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a szintetikus hatóanyagok, amik benne lehetnek titokban ezekben a készítményekben, biztosan hamisak is. Székely Krisztina szerint hiába jelentik be ezeket az étrendkiegészítőket a megfelelő hatóságnál, azt senki nem ellenőrzi, hogy pontosan mi van bennük.

A műsorokban megszólat még Potocsny Mária, gyógyszerész és Faludy Gábor, közegészségügyi osztályvezető, (ÁNTSZ) is.

Hohmann Judit, a szegedi Gyógyszerésztudományi Kar intézetvezetője elmondta, hogy tíz termékből nyolc esetén volt kimutatható valamilyen hamisítás. Hat termék esetén szintetikus gyógyszereket találtak a termékben.

A szegedi egyetem vizsgálata után a Táplálkozástudományi Intézet megvonta az engedélyt ezektől az étrendkiegészítőként árult potencianövelőktől.