Jogalkotás a néppel


A közigazgatási és igazságügyi tárcánál már fogalmazzák az úgynevezett részvételi törvényt: e szerint januártól a kormány minden egyes törvényjavaslatáról lesz társadalmi konzultáció. Ez a 2011-es költségvetést nem érinti.

Nyílt konzultációt folytat a társadalommal a kormány minden egyes tervezett törvényjavaslatáról, „még messze a parlamenti vita előtt”. Az erről szóló jogszabályt, a „részvételi” törvényt ősszel az Országgyűlés elé terjeszti a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, s januártól már alkalmazzák is.

Rétvári Bence, a tárca parlamenti államtitkára lapunknak megerősítette: kellő időben, még mielőtt a kormány elé kerülne egy törvényjavaslat, azt nyilvánosságra hozzák az egyes minisztériumok honlapján, indoklással együtt. Az így nyilvánosságra hozott elképzelésekhez-tervezetekhez mindenki hozzászólhat, azokat észrevételezheti, civil szervezetek, érdekképviseletek, egyházak, kamarák, de bármelyik állampolgár is.

A konzultációnak a miniszterek lesznek a felelősei. Minden tárca stratégiai partnerségi megállapodásokat köt kamarákkal, érdek-képviseleti szervezetekkel, egyesületekkel, szövetségekkel, mindazokkal, akik a legjobban tudják képviselni az adott ágazatot. Ezt a már meglévő együttműködést intézményesíti a „részvételi” törvény. – A Humán Erőforrás Minisztériumának például a gyógyszerészkamara, a nemzetgazdasági minisztériumnak az iparkamara lesz a stratégiai partnere – ezekkel a szervezetekkel nemcsak „e-maileznek”, hanem intenzív, szóbeli egyeztetéseket is folytatnak a „partner”-tárcák – mondta Rétvári Bence

Ennek az újfajta társadalmi egyeztetési rendszernek az is része lesz, hogy egy évvel a törvények elfogadása után összehívják a konzultációban érintett szervezeteket, s kikérik a véleményüket arról, hogy az alkalmazás során mit tapasztaltak, melyik „törvényhely” hibás, mi az, amit korrigálni kell. S ennek fényében módosítják a törvényt.

A folytatásban az érdekegyeztetés fórumairól is olvashatunk.

Tovább >>