Vége a liberalizációnak?


A szabad patikaalapítás megszüntetése, a gyógyszerekkel kapcsolatos marketingtevékenység szigorítása és a gyógyszerészi többségi tulajdon visszaállítása a patikaüzemeltető cégekben - egyebek között ilyen javaslatok érkeztek a szakmától a gyógyszerellátást és a patikai működést szabályozó törvény közelgő módosításához.

Horváth Tamás, az MGYK elnöke lapunk kérdésére úgy fogalmazott: ismét lakosságszámhoz és távolsághoz kötnék, hol lehet új gyógyszertárat nyitni. Enyhítenék a 2006-os liberalizáció előtti szabályokat, s 5000 lakos helyett 4500, nagyvárosokban pedig 4000 főben határoznák meg a korlátot. Visszaállítanák azt a korábbi szabályt is, hogy 300 - városokban pedig 250 - méteren belül nem létesíthető új patika. Javasolták továbbá azt is, hogy a patikát üzemeltető cégekben ismét többségi tulajdonrésszel kelljen bírnia a gyógyszerésznek. Horváth Tamás szerint a módosítással jobban érvényesülhetne a gyógyszerészek szakmai függetlensége, felelőssége, s a döntéseket kevésbé befolyásolná a befektető profitérdeke. Hozzátette: megszüntetnék továbbá, hogy gyógyszergyártók és nagykereskedők részesedéssel bírhassanak a vállalkozásokban. Szűkítenék a marketinglehetőségeket is, megtiltanák a különféle akciókat. Jelenleg ugyan kimondja a jogszabály, hogy tb-támogatott orvosságok esetén nem lehet a fogyasztói árból kedvezményt adni, de sok helyen különféle bon- vagy ajándékutalvány-rendszert vezettek be.

A folytatásban olvashatják Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszertár-tulajdonos Gyógyszerészek Szövetsége vezetőjének nyilatkozatát is, valamint megismerhetik a Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének álláspontját. (A teljes cikk  a megjelenés napján csak a nyomtatott verzióban olvasható!)

Tovább >>