Szalonképes kábítószerek - Népszabadság


(...) Amanda Feilding (az oxfordi Beckley Alapítvány igazgatója) most egy angol kutatásban vesz részt, amiben David Nutt vezetésével 40 év kihagyás után újra kivizsgálják egyes kábítószerek gyógyhatását. Ezek közt van az aztékok által „istenek húsának” nevezett Psilocybe cubensis (közkeletű nevén a varázsgomba) hatóanyaga, a pszilocibin. A kutatások első eredményei szerint az anyag a traumák utáni emlékezetzavarokban odaveszett memória előhívásában hasznos. Ezzel egy időben baltimoori kutatók a dohányzásról való leszoktatásban mutattak fel vele eredményeket.

A marihuánáról ismert, hogy a sclerosis multiplexes izom görcsösséget mérsékli. Kanadában úgy látszik megtört a jég. Nemrég engedélyezték egy marihuánából előállított Stivex nevű szer orvosi használatát. A gyógyszerrel a montreali McGill Egyetem kutatói neuropátiás fájdalmak csillapításában mutattak fel eredményeket.

Kérdés persze, vajon az említett kábítószerek pszichodelikus (érzékelést, érzelmet és gondolkodást megváltoztató) hatása nem szűkíti-e minimálisra a gyógyításban való felhasználás lehetőségét. A londoni viselkedéskutató, Ken Checinski hangsúlyozza: nagyon keskeny az a mezsgye, ami a hasznos hatások adagja és a káros pszichogén dózisok között húzódik. Amanda Feilding viszont nem osztja ezt a véleményt, hiszen állítja: hozzászokás sem a marihuánához, sem a pszilocibinhez nincs, sőt ettől az ellenőrzött adagban adott LSD esetében sem kell tartani. (...)

 

Tovább >>