Richter Gedeon, 2010 történelmi üzletembere - Heti Válasz


A Menedzserek Országos Szövetsége (MOSZ) által idén megalapított elismeréssel első ízben Richter Gedeont, a Richter gyógyszergyár néhai alapítóját és tulajdonosát tüntette ki. Szeptember 10én a díj és az emléktábla ünnepélyes átadásának alkalmából közösen rendezett tudományos ülést a MOSZ és a Richter Gedeon Nyrt. a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében Richter Gedeon - innováció címmel.

Míg a neves magyar művészek, tudósok és sportolók teljesítményét széles körű elismerés övezi, addig kiváló üzletembereink nem nyernek ilyen megtisztelő helyet a magyar köztudatban - foglalta össze Az év történelmi üzletembere kitüntetés talán legfontosabb üzenetét a díj ötletadója, dr. Chikán Attila. A korábbi gazdasági miniszter, a Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karának egyetemi tanára hangsúlyozta, hogy ezen kívánnak változtatni a kitüntetés létrehozásával, ugyanis kiemelkedően fontos, hogy a fiataloknak példaként szolgáljon a díjazottak sikeres életútja és kivételes szakmai karrierje.

Takács János, a MOSZ elnöke elmondta, hogy a hagyományteremtő céllal létrehozott posztumusz díj odaítélésekor a döntéshozó MOSZ vezető testülete legfőbb szempontnak tartotta, hogy a kitüntetendő személy egyként legyen kiemelkedően sikeres üzletember és erkölcsileg feddhetetlen jellemű, a hazájáért tenni akaró állampolgár. A díjazott kiválasztása során politikai szempont nem érvényesülhet, valamint élő személy nem jelölhető.

Az ülésen felszólaló dr. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter méltatásában kiemelte, hogy Richter Gedeon nem csupán a gazdaságot formáló kiváló üzletember volt, hanem innovatív tevékenységével a magyar történelem alakításához is hozzájárult. A századfordulótól az I. világháborúig terjedő rövid időszakot, amely során Richter sikerre vitte az Üllői út 105. alatti Sas patikáját és laboratóriumát, Matolcsy a magyar gazdasági fejlődés kiemelkedően progresszív másfél évtizedének nevezte. A cég mára a kutatásfejlesztés terén Európa első ötven vállalata között van, a magyarországi cégek sorában pedig az élen áll. A Richter Gedeon által alapított cég sikerét követendő példának jelölte meg az új Széchenyi-terv célkitűzéseinek szempontjából is, amelyben az egészségipar a hét fő nemzeti prioritás egyik kitörési pontjaként szerepel.

(...)

"Az Akadémia épülete is egy olyan történelmi személyiségre emlékeztet, aki nem azt kérdezte, hogy mit kap a hazától, hanem arra törekedett, hogy ő adjon a hazának" - emelte ki beszédében Pálinkás József, azAkadémia elnöke. Hangsúlyozta, hogy azok az iparosok, mérnökök és tudósok, akik munkájukkal jelentős mértékben hozzájárultak Magyarország fejlődéséhez, igazi történelmi személyiségek.

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója beszédében köszönetét fejezte ki Richter Andreának, a jeles előd unokájának, amiért személyes jelenlétével tisztelte meg az emlékdíj átadásának ünnepségét. Elmondta, hogy 1942-ben a Richter Gedeon Rt. hozta létre Magyarország első biológiai laboratóriumát, továbbá azt, hogy 1950-ben a cég egyik kiemelkedő kutatás-fejlesztési sikere volt a B12-vitamin előállítása. Vállalatuknak ez másodikként sikerült a világon akkor, amikor a B12-kristály ára az aranyéval vetekedett. Az ünnepi ülés zárásaként Bogsch Erik vezérigazgató vette át az emléktáblát. (...)