Készülőben az új gyógyszerellátási törvény


A Magyar Hírlap tudósításából megtudjuk, hogy az év végéig elfogadhatja a gyógyszerellátást és a patikai működést szabályozó törvény módosítását a parlament, a tervezet társadalmi egyeztetése hamarosan megkezdődik, miután a Nemzeti Erőforrás Minisztérium huszonegy szakmai szervezet véleményét már kikérte a témában, a beérkezett javaslatokat pedig feldolgozta. Mikola István annak kapcsán kérdezte Szócskát, hogy december 31-én lejár az Orbán-kormány által elrendelt patikaalapítási moratórium. Mikola aggodalmát fejezte ki az elmúlt években bevezetett patikaliberalizáció kapcsán. Ennek révén ugyanis jelentős tőkekoncentráció valósult meg, a szakma pedig folyamatosan kiszorult a területről a hálózatokat kiépítő, a gyógyszerészettel olykor tisztában sem lévő befektetők javára.

Az államtitkár nemzetpolitikai célként jelölte meg a nemzeti érdekkörben tartott kis patikák fennmaradásának biztosítását, megjegyezve, az előző kabinetek intézkedései révén, valamint a folyamatos forráskivonás miatt a lakosság gyógyszerellátása romlott.

Szócska szerint, mivel közegészségügyi intézmények, a gyógyszertárakat az egészségügyi ellátórendszer részeinek kell tekinteni. Elmondta, az új törvénynek egyebek mellett helyre kell állítania az állam szabályozó és ellenőrző funkcióját, a gyógyszerészek függetlenségét, valamint személyes felelősségét a működtetésben.

 

Az interpelláció és a válasz szövege még nem érhető el a parlament honlapján. Türelmüket kérjük!