Influenzaoltás: melyiket válasszam? - Weborvos


A három törzset tartalmazó oltóanyaggal mindenkit javasolt oltani, de különösen a veszélyeztetett csoportokba tartozókat.

Újra közeledik az influenzaszezon, ezért fontos, hogy időben gondoskodjunk a megfelelő védelemről. A különböző immunerősítők használatával szervezetünk ellenállóbb lesz ugyan a betegségekkel szemben, de a leghatásosabb védelmet – főként az idősebb korosztály és a gyermekek számára – továbbra is a védőoltás jelenti. Az influenza elleni védőoltásnak jelenleg több fajtája is elérhető. Hogy melyiket és mikor érdemes beoltatni, abban dr. Nagy Judit, a Budai Egészségközpont belgyógyász szakorvosa segít.

„A védőoltások többsége az idei évben úgynevezett trivalens vakcina, amely tartalmazza a 2009-es H1N1 vírustörzset, valamint H3N2 altípusú influenza A, továbbá az influenza B vírusokból származó antigént is. Elérhető még a tavalyi pandémiás törzset tartalmazó – a szezonális influenza ellen védettséget nem adó – úgynevezett monovalens vakcina is, külön oltási indikációval. A három törzset tartalmazó oltóanyaggal mindenkit javasolt oltani, de különösen a veszélyeztetett csoportoknak hívjuk fel a figyelmét az oltás javaslatára" – mondta a doktornő.

Tovább >>