A gyógyszerészi többségi tulajdon kérdései - ATV, Bölcs Judit


Híradó 19:00

2010.10.27.

 

Mv.: - A kormány tervei szerint 2011-től csak úgy lehet patikát alapítani, ha gyógyszerészek a többségi tulajdonosok. A Híradónk által megkérdezett gyógyszertár vezetője szerint jó az irány. A törvény elfogadásával ugyanis megszűnhet a patikák kereskedelmi jellege. A tervezet szerint 2014-ig minden, már létező patikát úgy kell átalakítani, hogy annak gyógyszerész legyen a többségi tulajdonosa. A szakközgazdász szerint ez alkotmányellenes.

R.: - (...) A kormány a teljes egészségügyet át akarja alakítani, köztük a gyógyszertári rendszert is. A tervezet szerint jövőre csak úgy lehet patikát alapítani, ha gyógyszerészek a többségi tulajdonosok. Az egyik budapesti gyógyszertár vezetője szerint jó az irány. A törvény elfogadásával ugyanis megszűnhet a patikák kereskedelmi jellege. Ami a gyógyszerek vásárlására ösztönözte az embereket. Bár vannak patikusok, akik attól tartanak, Bölcs Judit szerint nem lesz áremelő hatása a változásnak. És a patikák sem fognak csődbe menni.

Dr. Bölcs Judit, szakgyógyszerész: - Bízunk benne, hogy kedvező hitelkonstrukciókat biztosítanak azoknak a gyógyszerészeknek a számára, akik ezt igényelni fogják. A gyógyszertárak, a kis patikák vannak igen nehéz helyzetben, elsősorban a vidéki kis patikák, pontosan azért, mert nem bírták a versenyt ezekkel a multi cégekkel.

R.: - A szakközgazdász szerint Európában is hasonló modellek működnek.

Sinkó Eszter, egészségügyi szakközgazdász: - A kormányoknak lehet olyan preferencia, hogy inkább a gyógyszerészeket juttatja tulajdonhoz. Mert úgy tűnik, hogy az ilyen jellegű patikákban a szakmaiság fontosabb szempont. Ez viszonylag egy logikus érvelés.