Kompenzáció a generikumokért? - Horváth Tamás a Klub Rádióban


Reggeli gyors

2010.10.27.

 

(...)

Riporter: Még a Gyurcsány-kormány tervezte bevezetni az ún. korbács-rendeletet, amely pénzbüntetéssel sújtotta volna azokat az orvosokat, akik drágább gyógyszert írnak fel az ugyanolyan hatású, de olcsóbb generikumok helyett. A rendeleten végül valamelyest puhítottak, de idén januárban így is 181 orvost szankcionáltak, amiért az átlagosnál jóval drágább orvosságokat írtak fel a betegeiknek. Nekik kötelező és önköltséges továbbképzésen kellett részt venni. A mostani egészségügyi rendszerigazgató csomag nem büntetné, hanem ösztönözné az orvosokat arra, hogy az olcsóbb gyógyszereket írják fel. A Magyar Gyógyszerész Kamara elnökét, Horváth Tamást hallják.

Horváth Tamás: Az orvosokat gyakorlatilag pénzügyi szankciókkal fenyegették meg, és a gyógyszertárak vonatkozásában is volt olyan jogszabályi hely, amely szankciót helyezett kilátásba. Most megfordul a dolog, és úgy tűnik, hogy a szankciók, illetve elvonások helyett inkább támogatással igyekeznek ezt a dolgot segíteni. Ez igaz az orvosokra nézve, és igaz a gyógyszertárakra is. Három évvel ezelőtt, még az akkori miniszterelnök három milliárd forintot jelölt meg annak fedezeteként, hogy a gyógyszertárak kétségtelenül meglevő ellenérdekeltségét az olcsóbb gyógyszerek kiadásakor kompenzálja az állam. Most tulajdonképpen ez történik meg.

Riporter: A mostani tervezet szerint a gyógyszertárak kompenzációja megmaradna, a különbség az, hogy az orvosokat is motiválni, nem pedig büntetni akarja az egészségügyi államtitkárság. Számításaik szerint, ha a receptírásra jogosultak odafigyelnek, ötmilliárd forintot lehet megspórolni a generikumokkal. Ebből az ötmilliárdból kettőt kapnának vissza a gyógyszerészek hármat pedig az orvosok. Az ötmilliárd forintnál viszont jóval nagyobb megtakarítással számol a gyógyszerész kamara elnöke. Még úgy is, hogy Horváth Tamás szerint egyáltalán nem biztos, hogy az orvosok mindig a legolcsóbb készítményt fogják felírni a betegeknek. És persze kérdés az is, hogy vajon kellőképp motiválja-e az orvost az az évi, nagyjából 200 ezer forint, ami egy praxisra jut az olcsóbb gyógyszerfelírásért cserébe. Hiszen az orvoslátogatók mindeközben igyekeznek saját termékeiket népszerűsíteni a receptfelíróknál. Horváth Tamás azt mondja, et majd a gyakorlat dönti el.

Horváth Tamás: ne feledkezzünk el azonban az orvosok terápiás szabadságáról. Azt azért nem lehet mondani, hogy a receptírásnál valamely befolyásolás hatására történik. Itt arról van szó, hogy ezeknek a gyógyszereknek olyan egyedi sajátosságok lehetnek, ami miatt az orvosnak azt a döntést kell meghoznia, akár a beteg jelzése, akár egyéb adatok alapján, hogy nem tudja a legolcsóbb gyógyszert használni. A beteg számára nem a legolcsóbb gyógyszer a jó gyógyszer, hanem az, ami személy szerint neki legkevesebb mellékhatással jár, és a legtöbb hatást tudjuk belőle kinyerni. Az orvosoknak ezt kell megtalálni.

Riporter: Kerestük a Magyar Gyógyszergyártók Országos szövetségét, de egyelőre nem akartak nyilatkozni a tervezetről. Az egészségügyi államtitkárság csomagja novemberben kerülhet a kormány elé.

Â