Túlélésre játszik Szócska - Népszava


(...)

Besokalltak a patikatulajdonosok

Nyílt levélben mondta fel hallgatói jogviszonyát a Szócska Miklós által korábban irányított Egészségügyi Menedzserképző Intézettel Harmatha Levente gyógyszerész, a Sipo-patikalánc tulajdonosa, az iskola végzős hallgatója. Mint az államtitkárnak címezve írta: "A törvényjavaslat, melyet nevével jegyez, 60 éve nem látott jelenséget kelt életre. Ön a salátatörvény patikai piacot szabályozó szakaszainak értelmében jogos tulajdonától foszt meg külföldi és magyar befektetőket egyaránt. Ne óvatoskodjunk, ez az ötvenes évek államosítása!" - fogalmazott. Nem ez az első tiltakozás a nemrégiben nyilvánosságra került egészségügyi salátatörvény miatt. Az ugyanis a többi között arra kötelezné a nem gyógyszerész patikatulajdonosokat, hogy 2014-ig adják el tulajdonrészüket. Szócska ezzel kapcsolatban közölte: "vették a szakma jelzését", a tárca pedig jövő szerdán részt vesz a Gyógyszerügyi Egyeztető Tanács első ülésén.

Éger mégis megkapja?

Sikerült megegyezni a kötelező kamarai tagságról szóló törvény szövegében, ezt hamarosan egyéni képviselői indítványként be is nyújtják a parlamentnek - közölte Szócska Miklós. Az államtitkár és a Magyar Orvosi Kamara elnöke, Éger István tehát meg tudott állapodni, a kérdés csak az, hogy a kötelező tagság ellen aláírásgyűjtő orvosoknak megfelelő kritériumokkal tették-e ezt.

Mint megírtuk: többen nemtetszésüket fejezték ki, amiért a törvénytervezet állítólag nem adná meg a kért egyetértési jogköröket a kamaráknak, és ilyen formában a kötelező tagságot is elutasítanák. Éger egyébként úgy nyilatkozott: a magyar társadalmi berendezkedés fényében nem érdemes arról vitatkozni, milyen jogosítványokat kapnak a kamarák, hiszen a kezükben nincs a végső döntés meghozatalára alkalmas eszköz.

(...)

Tovább >>