Holtponton a patikák - Kisalföld


Dr. Hudomelné Dózsa Margit 17-ben privatizálta a nagycenki gyógyszertárat. Már 2004-ben azt nyilatkozta a Kisalföldnek, hogy a kis forgalom, az alacsony árrés, a készletezés és a magas kiadások miatt évről évre nehezebb működtetni. Újabb 6 év elteltével a patika még talpon van, de egyre nagyobb erőfeszítésbe kerül fenntartani.

- Mindig előremenekültem, Fertőhomok és Pereszteg betegeit fiókpatikával látjuk el, Hidegségre és Fertőbozra kiszállítjuk a gyógyszert, mégis hiába...

- A bevétel a töredéke egy városi patikáénak, de a terhek ugyanazok - mondta el a Kisalföldnek dr. Hudomelné Dózsa Margit. - Az állami támogatás idénre kevesebb mint a felére visszaesett, tavaly még 2,2 millió forintot kaptunk, most ez csupán 700 ezer körül van. Már szabadságra sem mehetek anélkül, hogy bezárnék - és erre '97 óta mostanáig nem is kényszerültem -, mert nem találok szakembert, aki helyettesíthetne. A gyógyszertárláncok elszippantották őket, ahogy a forgalom nagy részét is. Mi nem adhatunk baseballsapkát vagy tollat ajándékba, és a betegeket is megértem, ha kétszáz forint különbségért máshová mennek. De fojtogat az adósság, és ha nem lennék elhivatott, rég nem tudnék végigdolgozni napi tizenkét órát, amivel ilyen nehéz körülmények között még létezni lehet.

(...)

Kárpátiné Gangl Teréz, a megyei kamara elnöke üdvözli a tervezetet; úgy látja, az egész a betegek érdekeit helyezi előre a gyógyszerellátás területén.

Fontos pontja az offshore cégek kizárása, a gyógyszerészek személyi felelősségének növelése, valamint az ellátás területi egyenlőtlenségeinek felszámolása. A kamaraelnök a megyei helyzetet jobbnak ítéli az országos átlagnál, még akkor is, ha 2008 óta 5 közforgalmú és 3 fiókgyógyszertár szűnt meg és még ebben az évben továbbiak zárnak be. Rajtuk kívül többen fizetési problémákkal küszködnek, ezek egy része ugyanahhoz a lánchoz tartozik. A megyei patikák adósságállománya jelenleg az egész gyógyszerforgalom 10 százaléka körül mozog.

Tovább >>