Hankó Zoltán a patikatulajdonlás kérdéseiről - ATV – Egyenes beszéd


(...)

Mv.: - Tehát van vita. Tehát valaki kialakított egy vállalkozást, egy gyógyszertárnak a feltöltése is több tízmillió forintba kerül, tehát az egy nagy beruházás, infrastrukturálisan is, a készletet tekintve is, komoly engedélyeket kell gondolom én megszerezni és akkor most egyszer csak azt mondják neki, hogy kedves tulajdonos, akkor az egyik kedves alkalmazottnak, valamelyik szakgyógyszerésznek tessék már átadni, vagy megvetetni vele az 50+1 %-ot. Hát naná, hogy nem tetszik ez nekik, nem ezért vállalkoztak.

Hankó Zoltán, alelnök, Magyar Gyógyszerészi Kamara: - Persze és erről vita is van és én senkit semmilyen módon nem akarok sem pro, sem kontra minősíteni. Akkor, amikor az állam egy képzettséghez kötött és engedélyköteles tevékenységet szabályoz, ráadásul egy olyan engedélyköteles tevékenységet, ahol az államnak az ellátással kapcsolatos felelősségét alkotmányban rögzítették, én azt gondolom, hogy azt a jogot elvitatnunk az államtól vagy a kormánytól, hogy ezt a területet átnézze, én azt gondolom, hogy nem lehet. Az egy más kérdés, hogy úgy kell megoldani egy ilyen átszervezést, hogy azokat, akik tulajdonnal rendelkeznek  a gyógyszerellátó rendszerben, lehetőség szerint ne érje vagy a lehető legminimálisabb kár érje. Tehát én azt gondolom, hogy ezeket a szabályokat, amelyek most kialakítás alatt vannak úgy kell tudni megoldani, hogy viszonylag jól jöhessen ki mindenki ...

Mv.: - Hát viszonylag jól és alkotmányellenes ne legyen, hiszen itt a magántulajdonról van szó, valakinek a vállalkozásáról, amit most arra kényszerítik, hogy azt mégis csak adja el, annak a többségi tulajdonát. Engem még mindig az érdekel, hogy jobb lesz-e az ellátás színvonala attól, hogy patikus lesz az 50+1 %-os tulajdonos, illetve lesz-e több patika, lesz-e a kistelepüléseken, ahol eddig nem volt patika, mert nem volt kifizetődő fenntartani, létesíteni ott egy patikát. Ettől majd az lesz?

Hankó Zoltán, alelnök, Magyar Gyógyszerészi Kamara: - Na most néhány héttel ezelőtt a GVH-nak a honlapján megjelent egy tanulmány, amelyikben azt írták le, hogy a magyar lakosság 80 %-nak az az álláspontja, hogy nem kell több gyógyszertár. Tehát önmagában az, hogy több legyen a gyógyszertáraknak a száma az nem biztos, hogy ...

Mv.: - De eddig meg mindig biztos, hogy kistelepülésen nincs gyógyszertár.

Hankó Zoltán, alelnök, Magyar Gyógyszerészi Kamara: - Világos. Nem biztos tehát az, hogy több legyen a gyógyszertáraknak a száma, az társadalmi érdek. Az, hogy a kistelepüléseknek a gyógyszerellátása biztosított legyen, az viszont igen.

 

A teljes interjú meghallgatható az ATV honlapján.

Tovább >>

Â