Helytelenül gyógyszerelik a kórházi betegeket - Mindennapi


Minden második, kórházban ápolt betegnek helytelenül adnak antibiotikumot ? állítja az ÁNTSZ illetékese. Az Európai Antibiotikum Nap apropójából rendezett konferencián más, aggasztó tények is napvilágra kerültek.

(...)

A szakmai fórumon azonban több, a laikusok számára igencsak megdöbbent? tény derült ki. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) felmérése szerint minden második, kórházban ápoltnak helytelenül vagy indokolatlanul adnak antibiotikumot. A ?félrekezelések? következtében számos betegnél alakul ki súlyos hasmenés, ami az alapbetegségb?l való gyógyulást igencsak megnehezíti és hátráltatja.

Az indokolatlan antibiotikumkezelés elpusztítja a szervezetben (jellemz?en a bélflórában) él?, hasznos baktériumokat, másrészt sok esetben ellenállóvá, rezisztenssé teszi a kórokozókat. Az antibiotikum alkalmazása akkor nevezhet? rossznak, ha feleslegesen adják, kés?n kezdik a kezelést, enyhe betegségre ?nagyágyút?, míg a súlyosabbakra a leggyengébb készítményeket rendelik, illetve ha a beteg nem az el?írtaknak megfelel? ideig és dózisban szedi a gyógyszert.

Tovább >>