Helytelenül gyógyszerelik a kórházi betegeket - Mindennapi


Minden második, kórházban ápolt betegnek helytelenül adnak antibiotikumot – állítja az ÁNTSZ illetékese. Az Európai Antibiotikum Nap apropójából rendezett konferencián más, aggasztó tények is napvilágra kerültek.

(...)

A szakmai fórumon azonban több, a laikusok számára igencsak megdöbbentő tény derült ki. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) felmérése szerint minden második, kórházban ápoltnak helytelenül vagy indokolatlanul adnak antibiotikumot. A „félrekezelések” következtében számos betegnél alakul ki súlyos hasmenés, ami az alapbetegségből való gyógyulást igencsak megnehezíti és hátráltatja.

Az indokolatlan antibiotikumkezelés elpusztítja a szervezetben (jellemzően a bélflórában) élő, hasznos baktériumokat, másrészt sok esetben ellenállóvá, rezisztenssé teszi a kórokozókat. Az antibiotikum alkalmazása akkor nevezhető rossznak, ha feleslegesen adják, későn kezdik a kezelést, enyhe betegségre „nagyágyút”, míg a súlyosabbakra a leggyengébb készítményeket rendelik, illetve ha a beteg nem az előírtaknak megfelelő ideig és dózisban szedi a gyógyszert.

Tovább >>