Mi lesz a gyógyszertárak sorsa?


Az újonnan, vagyis 2011. január 1-től alapított gyógyszertárak esetében valamennyi szakmai szervezet elfogadta az 51 százalékos gyógyszerészi többségi tulajdonra vonatkozó előírást, abban viszont továbbra sem értenek egyet, hogy a szabályozás a meglévő patikákra is vonatkozzon. A Gyógyszerészeti Egyeztető Tanács megbeszéléseinek eddigi eredményeiről az egészségügyi államtitkárság tájékoztatta az MTI-t.

(...)

Az egyeztetéseken a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége (GYNSZ), a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ), a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége (MOSZ), a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) és a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) képviselői vettek részt.

Az államtitkárság közlése szerint egyetértés alakult ki a gyógyszertár-létesítés új szabályairól, ugyanakkor a meglévő patikák esetében a gyógyszerészi többségi tulajdon és a menedzsmentjogok kérdéseiben végleges, közös álláspontot továbbra sem sikerült kialakítaniuk a szakmai szervezeteknek. A meglévő patikákra vonatkozóan "a gazdasági hatások elemzésével és az ellátási érdek biztosításával kapcsolatosan" az egyeztetések folyamatban vannak - írták.

Az egészségügyi államtitkárság jelentős előrelépésnek tartja, hogy minden szervezet, kiemelten a HGYSZ és a GYNSZ is egyetértett a hálózatok bővítésének tilalmával, valamint azzal, hogy az off-shore cégek közvetlen és közvetett tulajdonlását a törvény a lehető legrövidebb határidővel megtiltsa. Emellett valamennyien elfogadták a marketingtevékenység szigorú szabályozását, ellenőrzését és szankcionálását, valamint a szabályozott szakmai és gazdasági tevékenység ellenőrzésének és szankcionálásának szigorítását.

A szervezetek az utolsó találkozót követően, múlt csütörtökön írásban tájékoztatták az egészségügyi államtitkárt a tárgyalások eredményéről. "Mivel a törvénytervezetet az Országgyűlés már tárgyalja, az érdekképviseleti szervek kompromisszumos javaslatát várhatóan módosító javaslatok formájában építik be a jelenlegi törvénytervezetbe" - közölte az államtitkárság.

Mint kiemelték, a Gyógyszerészeti Egyeztető Tanács működése ezzel még nem ért véget, feladata a jövőben is fontos lesz, hiszen a biztonságos gyógyszerellátás érdekében a távolabbi jövőben is együttműködik az egészségügy irányításával.

Az egyeztetések kapcsán a HGYSZ arról tájékoztatta az MTI-t: alkotmányellenesnek tartják, hogy a gyógyszertárakat szabályozó törvénymódosítás visszamenőleges hatályú, ezzel ugyanis a már meglévő patikák befektetőit kötelezik tulajdonrészük eladására. (...)

 

Tovább >>