Zacher Gábor a gyógyszerfüggőségről - InfoRádió


Zacher Gábor toxikológus szerint ma Magyarországon az egyik legelterjedtebb szenvedély, a gyógyszerfüggőség egyfajta tabunak számít. A Péterfy Sándor Utcai Kórház osztályvezető főorvosa az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy miért nincs sok értelmük az iskolai drogprevenciós előadásoknak.

(...)

A szakember hangsúlyozta: sem a szakma, sem a politika nem mer beszélni egy nagyon jelentős problémáról, a gyógyszerfüggőségről. Zacher Gábor szerint a "leszarom tablettáknak" van a legnagyobb veszélyük: olyan altató- és nyugtatószerek, amelyek arra jók, hogy az ember belassuljon tőle. A probléma megvan körülötte, de nem érdekli, amikor pedig elmúlik a szer hatása, újra bevesz egyet, és ebben a furcsa, kábult állapotban próbál túlevickélni a gondokon.

(...)
Ha kábítószeresről van szó sokak szemei előtt egy lepusztult junkie jelenik meg, aki a Blahán az aluljáróban kuncsorog pénzért. Pedig az átlag magyar kábítószeres nem ilyen, mert az, ha szembejönne velünk az utcán, nem mondanánk rá, hogy drogozik - véli Zacher Gábor.

Tovább >>