Az Egyenes Beszéd vendége: Kökény Mihály - ATV


(...)

Kökény Mihály, elnök, MSZP Egészségpolitikai Tanácsadó Testület: - Lejárt és hát elégedetlenségének adott hangot, de itt a gesztus intézkedések kapcsán én nem erre gondoltam. Arra gondoltam, hogy gesztusokat tettek egyes kivételezett csoportoknak, mint például a patika tulajdonosoknak, vagy egyes egészségügyi szolgáltatóknak, az egyházi egészségügyi intézményeknek mások rovására, mondjuk a patika tulajdonosoknak tett gesztusok, amelyek megjelentek az új törvényben, hatályba is léptek, ami lényegében visszaállította a 2007 előtti monopólium helyzetet. Tehát azt jelenti, hogy nem lesznek új patikák, azt jelenti, hogy nem lesz arra forrás, hogy a meglevőket megfelelően felújítsák. Azt is jelenti, hogy megszűnnek azok a kedvezmények, amelyeket eddig lehetett a vény nélkül kapható gyógyszerek árából nyújtani a betegeknek. Hát akkor azt gondolom, hogy ha az ilyen típusú gesztus intézkedések azok mondjuk a betegek, a kiszolgáltatott emberek rovására történnek meg, ebben az esetben azt gondolom, hogy vita nincs is arról, hogy erről van szó és sorolhatnám még azokat az intézkedéseket, amelyeket tettek.

Mv.: - Tehát, hogy inkább azt mondja, hogy vannak körök, amelyek közelebb állnak a kormányhoz és akkor ő nekik egy kicsit jobb, vagy az ő érdekükben hoznak meg bizonyos döntéseket, de nem úgy an blokk az egész ágazat érdekében.

Kökény Mihály, elnök, MSZP Egészolitikai Tanácsadó Testület: - Én azt mondom, hogy eltelt hat hónap, talán már több is a kormányalakítás óta. Már az is meglepő volt, bár sokan bíztak a választási és kormányprogramban, hogy az semmilyen konkrétumot, számon kérhető vállalást nem tartalmazott. De hát nagyon bíztak, hangzatos jelszavak, itt az idő, megmentjük az egészséget.

Mv.: - Akkor meg bocsánat, akkor miért mondja azt, hogy nem tartja be a Fidesz a választási ígéreteit? Ha nem is ígért semmit, akkor azt nem kell betartani.

Kökény Mihály, elnök, MSZP Egészségpolitikai Tanácsadó Testület: - Azért ígérte a megmentést, azért ígért egy csomó forrást, egy csomó minden olyat mondott Orbán Viktor, a Fidesz más politikusai, amelyekből az egészségügy szereplői joggal következtethettek arra, hogy lényeges, fontos változások következnek be. Ehelyett ugye az igazság pillanata elérkezett a költségvetés benyújtásában, de még inkább elfogadásával, egyértelműen kiderült, hogy nincs több forrás a meglevő intézményrendszer működtetésére. Tehát erősen megkérdőjelezhető, hogy ez a rendszer így ebben a formában fenntartható-e és nem látunk semmit se. Hát hat hónap után előrukkolnak egy vitairattal, amelyben több a kérdés, mint a válasz.

Tovább >>

Â