Horváth Tamás a kamarai törvényről az Inforádióban


(...)

Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke: December 13-án a miniszter úr a parlamentnek benyújtotta ezt a törvényt. A mi számunkra, a gyógyszerészi hivatás számára alapvető fontosságú, hogy ez a törvény a parlament előtt van. Egy másik törvény, a gyógyszergazdaságossági törvény módosítása közismerten a gyógyszerészi tevékenységet, a gyógyszerellátó munkát alapvetően újraszabályozta. Így a mi munkánknak a szakmai és etikai normáit ez a szabályozás egyértelműen befolyásolja, és ezeknek a betartásához, illetve betartatásához a gyógyszerészetnek elemi érdeke fűződik, és ezt egy kamarai törvényben tudja megvalósítani a jogalkotó.

Riporter: Voltak ez ügyben egyeztetések. Önök megfogalmazták a kifogásaikat is. Melyek ezek?

Horváth Tamás: Valóban több egyeztetés volt az elmúlt fél évben. A beterjesztett szövegjavaslattal kamaránk egyetért. Két technikai jellegű problémát jeleztünk, ami, biztos vagyok benne, hogy még a hátralevő időben, tehát a parlamenti szakban kijavítható, hiszen ezekben konszenzus volt az egyeztetések során. Az egyik az úgynevezett újraválaszthatósági szabály, ami a jelenleg hatályos kamarai törvényben benne van, és ennek egy egyértelmű megoldását szolgálta egy olyan mondat, ami arról szólt, hogy a hatályba lépéstől kell alkalmazni ezt a szabályt. Ez nincs benne a jelenlegi szövegtervezetben. A másik egy még inkább technikai jellegű probléma: mind a három kamarában egységesen az országos tagdíjszervezetbe történik a tagdíjbefizetés, ez egyedül a Gyógyszerészi Kamarában nincs így, az egységes gyakorlat miatt gondoljuk mi ezt fontosnak. Mivel a feladatoknak a zöme majdnem kizárólag az országos szervezetnél van, így az országos szervezet biztonságos működése, likviditása az a szempont, ami részünkről ebben az ügyben figyelmet érdemel.

Riporter: Azért, hogy orvosolják ezeket, lesz egy külön egyeztetés a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal? Tud ilyenről?

Horváth Tamás: Időpontot még nem jelöltünk ki erre. Feltételezem, hogy lesz egyeztetés, hiszen az államtitkár úr nyilatkozatából egyértelműen kiderül, hogy nyitottak az ilyen technikai problémáknak a kezelésére. Nem új vagy szokatlan eljárás ez. Sokszor egy beterjesztett törvényjavaslatot, akár az előterjesztő is, még a parlament előtti szakban módosít.

(…)