2012. április 1-től a koleszterinszintcsökkentőknél megkezdődött a hatóanyag-alapú felírás - Sajtószemle! - mgyk.hu


A Kossuth Rádió (2012.04.02.) hétfő reggeli 180 perc című műsorában, a 07:47-től elhangzott riportban dr. Hankó Zoltán az MGYK elnöke válaszolt a betegeket és a gyógyszerészeket is érintő kérdésekre

A beszélgetést a 07:30 időpontra kattintva, majd a bordó idősávot 07:47 kezdőpillanatra állítva - ide kattintva meghallgathatják!

"A gyógyszerészek felkészültek a változásra..."

 

Gyógyszer helyett hatóanyagot írnak fel – Zivkovics Natália – Magyar Nemzet  -  2012.04.02. (1.oldal )

Tegnaptól a koleszterinszintcsökkentőknél megkezdődött a hatóanyag-alapú felírás, de indokolt esetben az orvos továbbra is feltüntetheti a recepten, hogy konkrétan melyik gyógyszert javasolja betegének. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az orvos által feltüntetett információk - például hatóanyagnév, hatáserősség és gyógyszerforma - alapján a patikai rendszer kiadja a megfelelő medicinák listáját. A patikusnak pedig ezek közül a legolcsóbbat kell felajánlania. Ha a beteg ragaszkodik az eddig szedett készítményéhez, továbbra is kiválthatja azt.

Gyógyszerek név nélkül - Egyes koleszterinszint-csökkentőknél a recepteken csak a hatóanyagot tüntetik fel

Április elsejétől a koleszterinszint-csökkentőknél megkezdődik a hatóanyag-alapú felírás. Ám indokolt esetben az orvos továbbra is feltüntetheti a recepten, mely gyógyszert javasolja.

Elvileg már nem rendelhetnek néven nevezett koleszterinszint-csökkentőt öt hatóanyagcsoportban (ezek az úgynevezett sztatinkészítmények) az orvosok. Április 1-jétől csak a hatóanyagnevet tüntethetik fel a vényen, a konkrét gyógyszernevet nem. Ettől azonban eltérhetnek, ha indokoltnak látják, hogy a gyógyszernév is rákerüljön a receptre - hívta fel a figyelmet az egészségügyi államtitkárság.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az orvos által feltüntetett információk - például hatóanyagnév, hatáserősség és gyógyszerforma alapján a patikai rendszer kiadja a megfelelő medicinák listáját. A patikusnak pedig ezek közül a legolcsóbbat kell felajánlania. Ha a beteg ragaszkodik az eddig szedett készítményéhez, továbbra is kiválthatja azt. Az egészségügyi államtitkárság arra hívta fel a figyelmet: ha egy gyógyszer hatóanyaga, hatáserőssége, gyógyszerformája (tabletta, injekció, kúp) azonos, s a gyógyszerészeti hatóság megbizonyosodott róla, hogy a hatásuk időbeli lefutása is megegyezik, akkor ezek helyettesíthetők egymással. Kovács Gyula háziorvos ugyanakkor hangsúlyozta, az egymással helyettesíthető szerek között is lehetnek különbségek, akár mellékhatásokban is. Szerinte nem szabad elvenni az orvostól azt a szabadságot, hogy maga dönthesse el, mely készítményt találja legmegfelelőbbnek.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke kérdésünkre úgy fogalmazott: a patikák felkészültek, a számítástechnikai rendszer a célnak megfelel. A gyógyszertárakat tájékoztatókkal, a patikusokat pedig továbbképzéssel segítették. A szakember egyetért azzal, hogy a koleszterinszint-csökkentőknél vezetik be először a hatóanyag-alapú felírást. Ezek a szerek ugyanis csak folyamatos szedés mellett tudják kifejteni hatásukat.

Sajnos azonban a betegek jelentős része hamar elhagyja az alkalmazásukat, sokszor anyagi okok miatt.

Mint mondta: tisztában vannak az intézkedés árversenyt fokozó hatásával s az egészségbiztosító számára elérhető megtakarítás szükségességével is. Ugyanakkor Hankó Zoltán szerint a döntéshozóknak látniuk kell, hogy ez komoly árrés-veszteséget okoz az amúgy is rendkívül nehéz gazdasági helyzetben lévő patikáknak. A kamarai elnök arra azért nem számít, hogy hirtelen minden beteg átállna a legolcsóbb medicinára.


mtv1 Ma reggel – 2012. április 03. (09:37)

Április 1-jétől a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek esetében megkezdődik a hatóanyag alapú felírás, de az orvos továbbra is feltüntetheti a recepten, hogy melyik gyógyszert javasolja.
A Ma reggelben Kertai Aurél, a Budapesti Orvosi Kamara háziorvosi szekciójának vezetője és Hankó Zoltán a Magyar Gyógyszerészkamara elnöke válaszoltak a feltett kérdésekre.

2012. április 1-től a koleszterinszintcsökkentőknél megkezdődött a hatóanyag-alapú felírás - Sajtószemle! - mgyk.hu

A beszélgetés itt megtekinthető!