Szigorúan ellenőrzött étrend-kiegészítők – önszabályozással a veszélyes termékek ellen


Együttműködési megállapodást kötöttek az étrend-kiegészítők forgalmazásában érintett szervezetek, amelynek célja egy olyan rendszer működtetése, amely a piaci szereplők számára egyrészt lehetővé teszi a biztonságos termékek akadálymentes piacra juttatását, másrészt csökkenti az egészségügyi szempontból kockázatot jelentő és megtévesztő jelöléssel ellátott termékek forgalomba kerülését.

Szigorúan ellenőrzött étrend-kiegészítők – önszabályozással a veszélyes termékek ellen A Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége (GYNSZ), a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók (MÉKISZ), a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) és a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) közötti, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) koordinálta megállapodást május 6-án írták alá a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában. Az önszabályozó rendszer létrejöttét az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet is támogatja.

A megállapodásra azért volt szükség, mert – ahogy az ismeretes – hazánk EU-ba történt belépése után a gyógytermékek engedélyezési eljárását egy olyan rendszer váltotta fel, amely az étrend-kiegészítők esetén csupán bejelentési (notifikációs) kötelezettséget igényel. Ennek következtében egyre gyakrabban jelennek meg a forgalomban a nem megfelelő minőségű, nem biztonságos termékek, köztük az étrend-kiegészítők is. Az egészségügyi szempontból kockázatos étrend-kiegészítők és a speciális tápszerek kiszűrését célozza meg az ezzel a megállapodással hatályba lépett önszabályozó rendszer.

Az együttműködési megállapodás aláírása alkalmából tartott sajtótájékoztatón dr. Ilku Lívia, a MAGYOSZ igazgatója, a HENT Gyógyszerhamisítás elleni munkacsoport vezetője kiemelte, fontosnak tartja e rendszer létrejöttét, mert várhatólag segíteni fogja az étrendkiegészítő-piac tisztulását, ugyanis egyre több a hamis termék. Ez pedig a termékek iránti bizalom növelését segíti elő. Gyógyszer eddig is csak szigorúan ellenőrzött forrásból kerülhetett forgalomba, de más a helyzet az étrend-kiegészítőkkel – ezért kell garanciális szabályokat beépíteni a rendszerbe. Ez a megállapodás egy többéves munka eredménye, majd annak a reményének adott hangot, hogy e szerződés csupán egy folyamat kezdete és nem a vége.

Dr. Bérci István, a MÉKISZ elnöke egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a 13 éve alapított szervezetük célja, hogy csak olyan termékek kerüljenek a piacra, amelyek minden szempontból megfelelnek az uniós és hazai szabályozásnak. Emlékeztetett, az MGYK-val már évekkel ezelőtt együttműködési megállapodást kötöttek, amely elsősorban információs és oktatási témákhoz kapcsolódik. A gyógyszertár egy bizalmi hely, az oda betérők feltételezhetik, hogy biztonságos terméket kapnak – ezért is vált szükségessé egy minőségi követelményrendszer felállítása. A rendszer garantálja, hogy a nagykereskedőkhöz is csak biztonságos termék kerülhet, azonban a gyógyszertárak nem kötelesek csak tőlük vásárolni – hívta fel a figyelmet. A cél az, hogy megfelelő információkat biztosítsanak a gyógyszertárak számára ahhoz, hogy el tudják dönteni, mely helyről vásárolt termék biztonságos.

Dr. Küttel Sándor, a GYNSZ elnöke a nagykereskedők felelősségét emelte ki beszédében. Elmondta, ők töltik be a kapocs szerepét a gyógyszergyártók és a gyógyszertárak között. Az ő törekvésük is az, hogy minél kisebb legyen a lehetősége annak, hogy hamis termék kerüljön a piacra. A gyógyszerek esetén erre még nem volt példa, és remélhetőleg az étrend-kiegészítőkkel sem fog ez előfordulni – mondta.

Dr. Hankó Zoltán az MGYK elnöke emlékeztetett arra, hogy a gyógyszertárak egészségügyi szolgáltatók, valamint hogy 2011-től törvényi előírás mondja ki: a gyógyszertárban forgalmazható minden termék expediálása egészségügyi feladat. Ahhoz, hogy ennek az elvárásnak eleget tudjanak tenni, csak olyan terméket forgalmazhatnak, amelynek a minősége garantált és a használatához teljes körű, valid információt tudnak nyújtani. A kamara 2011-ről megfogalmazott törekvése válik valóra azzal, ha a gyógyszertárba bekerülő étrend-kiegészítők minőségét a forgalmazási lánc szereplői biztosítani tudják. A cél, hogy a gyógyszertári minőséget garantálni tudják az összes gyógyszertárban kapható termékre.

Â