374, azaz nyílt levél rezidens barátaimnak! - Szócska Miklós nyílt levele - Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Egészségügyért Felelős Államtitkárság - kormany.hu


2011. október 3. 17:10

Az alábbiakban olvashatják Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár rezidensekhez írt nyílt levelét.

Szeptember 30-án péntek estig már 374 kolléga jelentkezett a Markusovszky Ösztöndíjra, a 20 Than Károly szakgyógyszerész ösztöndíjas hely pedig az első fordulóban betelt. Naponta mintegy 40 új jelentkezőt fogadunk, így jó remény van arra, hogy az átdolgozott ösztöndíjprogram helyeit rövid időn belül feltöltjük. Segítségetekkel sikerült megtalálni a modellt, amely már alkalmas a szakorvosjelöltek itthon tartására.

Ez kijelöli számomra, de számotokra is az utat: együtt dolgozva tudjuk megoldani az egészségügy égető problémáit! Csapatomnak az ellátórendszer rendbetételével, kemény munkával meg kell találnia azokat a forrásokat, amelyekkel évről évre fokozatosan kiterjeszthetjük a programot, hogy itthon is boldogulást adhassunk az összes szakorvosjelöltnek. Nektek pedig élnetek kell azzal a felelősséggel, amellyel a magyar polgárok ruháztak fel benneteket, amikor adóforintjaik árán azért taníttattak, hogy szükség esetén legyen kihez fordulniuk, legyen, aki gyógyítsa őket! Most szükséghelyzet van, most van szükség rátok! Az évtizedek óta kezeletlen problémák, az alacsony bérezés, a társadalmi megbecsülés hiánya, a hierarchikus szervezetekben végzett rabszolgamunka hatása mára kritikus helyzetet idézett elő a rendszerben. Az agyondolgozott és megalázott egészségügyiek és az egyre gyanakvóbb, kiszolgáltatott betegek között megtört bizalmi viszony helyreállítása közös célunk.

Kollégáimmal arra vállakoztunk, hogy egy végletes helyzetben, minden nehézséggel szembenézve rendbe tegyük az egészségügyet. Évtizedek mulasztásait kell kezelnünk a gazdasági világválság körülményei között. Az elmúlt év során, veletek együttműködve,  kétszer is korrigáltuk a rezidensképzés szabályrendszerét, rugalmasabbá, élhetőbbé tettük a rendszert. Bevezettük a költségtérítést, kötelezővé tettük a mentorok-tutorok szerződtetését, akikhez eddig sokszor el sem jutott munkájuk bérezése és ezzel ellehetetlenült képzési programotok. A tutor-mentor béremeléshez szükséges szerződéseket az egyetemekkel megkötöttük, az ehhez szükséges forrást biztosítottuk. Az ösztöndíjprogrammal ezekben az ínséges időkben nektek, a következő generációnak adtuk erőfeszítéseink első gyümölcsét, mert ilyenkor is gondolni kell a jövőre. Látnotok kell, hogy az ösztöndíjprogram nem csak egy, és nem is az első lépés helyzetetek rendezésére, hanem egy folyamat része.

Ezzel élesen áll szemben ultimátumként megfogalmazott követelésetek és a tömeges kivándorlással való fenyegetés. Ezzel azt üzenitek a világnak, mindent akartok, és azt most rögtön. Látnotok kell azonban, hogy ez csak kemény munkával, lépésről lépésre építkezve teljesülhet. Egy könnyen elhangzó ultimátum helyett ennek a kemény munkának szeretnélek megnyerni benneteket, ehhez ajánlok, ajánlunk partnerséget.

Javasoljuk, hogy év végéig a képzőhelyekkel és szakmai szervezetekkel közösen dolgozzuk át a szakképzési programotok kereteit, ennek minőségbiztosításához és a hallgatói értékelés rendszerének egyértelművé tételéhez a hallgatói önkormányzatisághoz hasonló jogosítványokat biztosítunk számotokra, jogszabályi keretek között! A fejlesztéshez szükséges forrásokat az Új Széchenyi Terv kereteiben biztosítjuk. Az Új Széchenyi Terv támogatásával a képzésetekben résztvevő tutorok és mentorok számára oktatásmódszertani képzést nyújtunk, hogy megfelelő módon tudják számotokra a tudást átadni.

Javasoljuk, hogy közreműködésetekkel indítsunk az orvosi hivatás kiteljesedését támogató tréningprogramokat az orvostanhallgatók, szakorvosjelöltek, fiatal szakorvosok számára!

Javasoljuk, hogy közösen dolgozzunk a Markusovszky Ösztöndíjprogram kiterjesztésén! Az intézményi kezdeményezésre induló Markusovszky Plusz Program az első válasz lehet a hosszú távú rendezésre.

Javasoljuk, hogy migrációs toborzó programok helyett, a szakorvosjelöltek letelepedését, otthonteremtését támogató helyi programok szervezését kezdeményezzük az önkormányzatokkal!

Javasoljuk, hogy dolgozzunk közösen az ösztöndíjprogram nemzetközi kiterjesztésén is! Szervezett körülmények között lásson világot a magyar szakorvosjelöltek többsége. Tanuljon és hozza haza a tudást, a csapatmunka kultúráját, jusson többletjövedelemhez. A Rezidenszövetség segítségével terjesszük ki az orvostanhallgatók nemzetközi programszervezését a szakorvosjelölti korosztályra is! A mérce számunkra is a nemzetközi szakma és az európai életszínvonal.

Javasoljuk, hogy az emberi erőforrás fejlesztési programjainkba delegáljatok szakértőket, gyakornokokat, akik részt vesznek a tervezésben, megvalósításban!

Kedves Rezidensek, most már rajtatok a sor! Dolgozzunk együtt a szakképzési rendszer megújításán, amelyhez szervezeti jogosítványokat kínálunk nektek, mert a pénzen innen és túl is csak egy vonzó szakmai program jelenthet igazi boldogulást. Önzetlenül sok figyelmet szenteltünk problémáitoknak, de, amint az ösztöndíjra jelentkezők számából is láthatjátok, találtunk egy megoldást. Most a következő feladatokra kell koncentrálnunk, hogy a több tízezer orvos és a százezernyi szakdolgozó ösztöndíjprogramját is kidolgozhassuk, rendet tehessünk az összekuszált ellátórendszerben, átláthatóságot teremthessünk a gazdálkodásban, átvehessük a kórházakat, ahol a jövőben a merev hierarchia helyett csapatmunkára építő környezetben dolgozhatnak a kollégák és ahol a paraszolvencia helyett átlátható ösztönzőrendszer uralkodik majd.

Hagyjatok fel az elvándorlásra felszólító értelmetlen toborzó munkával, itthon van küldetésetek!

Üdvözlettel:
Szócska Miklós

(Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Egészségügyért Felelős Államtitkárság, kormany.hu)