4,5 milliárd forint az egészségügynek - NEFMI (Közlemény!)


Nemzeti Erőforrás Minisztérium

Egészségügyért Felelős Államtitkárság

4,5 milliárd forint az egészségügynek 

Az év elején tervezettnél jóval kedvezőbben alakul az E. Alap 2011. év végi egyenlege – az ebből származó források egy részét a kormány az egészségügy különböző területeire forgatja vissza, így

 

A Semmelweis Tervben meghatározott egészségügyi struktúra-átalakítással a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága arra törekszik, hogy 2012-ben a betegút-szervezés a háziorvosok és házi gyermekorvosok szintjén is minél hatékonyabb legyen. Szükség van ugyanis a szakellátást tehermentesítő, befejezett kezelések végzésére képes szektor együttműködésének ösztönzésére. Elengedhetetlen továbbá, hogy az igen nagy migrációnak kitett háziorvosi, házi gyermekorvosi körben is támogassuk a munkaerő itthon tartását.

A nemzetközi gyógyszergyártási nehézségek miatt egyes gyógyszerek esetében az utóbbi időben átmeneti ellátási zavar alakult ki, ami azonban csak a kórházakban használt gyógyszereket érinti. A kormány elkötelezett abban, hogy gyorsan cselekedve, a szükséges szabályozási feltételeket is megteremtve biztosítsa a hazai lakosság folyamatos és biztonságos gyógyszerellátását. Ennek érdekében az Egészségügyért Felelős Államtitkárság létrehozott egy, az átmeneti gyógyszerellátási zavar kezelését koordináló operatív testületet, sürgősséggel elvégezte az idevágó jogszabályok módosítását, kezdeményezte egyes gyógyszerek külföldről történő azonnali beszerzését, amihez a kormány egy most elfogadott kormányhatározat alapján biztosítja a szükséges, 2011. évi többletforrást is.

Hasonlóan indokolt a mentők és betegszállítók megemelkedett üzemanyagköltségének fedezése. A három intézkedésre összesen 4,5 milliárd forintot használhat fel az ágazat.

Az egészségügyért felelős államtitkárság mindent megtesz a magas színvonalú egészségügyi ellátás biztosítása, valamint az ágazatban dolgozók életkörülményeinek javítása érdekében.

 

2011. december 13.