„Az Egis kémia nélkül megáll” - Beszélgetés Poroszlai Csabával, az Egis Gyógyszergyár Zrt. vezérigazgatójával - mkl.mke.org.hu


– Az Egis 2023-ban ünnepelte alapításának 110. évfordulóját, ehhez kapcsolódva a Magyar Kémikusok Lapja két számában is közölt írást az elmúlt hónapokban. A cég 110 éves története során egymástól jelentÅ‘sen különbözÅ‘ idÅ‘szakok váltakoztak. Ezek a periódusok a vállalat jelenlegi működésében is éreztetik hatásukat?

– A mindennapjainkban már önmagában a száztíz éves múlt tudata is erÅ‘sen jelen van, része a kultúránknak. Egyrészt büszkeségre ad okot, hogy a történelem – Magyarországon egyébként elég erÅ‘s – viharai nem sodortak el minket, másrészt felelÅ‘sséget is ró ránk, hogy ez a továbbiakban is így maradjon. Valóban vannak olyan, vállalati korszakokon átívelÅ‘ hatások, tanulságok és kulturális elemek, amelyek máig jellemzik az Egist. Ilyeneket ismerünk már a vállalat történetének elsÅ‘, 1945-ig tartó szakaszából is. A társaságot egy magyar gyógyszerész, Balla Sándor alapította, a tÅ‘ke nagy részét azonban nem Å‘ hozta, hanem egy svájci tápszergyáros, aki – a kisebbségi jogokért cserébe – licenszpartnert keresett a saját terméke gyártására és forgalmazására a Monarchiában és Kelet-Európában... tovább.