A gyógyszerellátás biztonságának megingása és nemzetbiztonsági kockázat is járhat a kórházi gyógyszertárak kiszervezésével - g7.hu


"... Ez a kiszervezés ugyanis legalább annyira olyan nagyhorderejű változást jelenthet, mint a trafikok újraosztása, vagy a Molnár Lajos-féle patikaliberalizáció.

A gyógyszertárak között ugyanis az intézményi patika különleges státuszt tölt be. A kórház szerves része és a kórház egyes osztályain kezelt, ápolt betegek gyógyszerellátását biztosítja. Például, ha az orvos felír egy hatóanyagot a betegnek, akkor a kórházi gyógyszerésszel konzultál, hogy pontosan mit érdemes, mi van készleten. A főgyógyszerész szerzi be a készítményeket, és ellenőrző funkciói is vannak. Jelentéseket készít az egyes osztályokról, így pl. kiderülhet, ha egy osztály, vagy több orvos indokolatlanul használ többet egy-egy gyógyszerből. De a különlegesség abból is fakad, hogy az intézményi patikák a kórházon belül üzemeltetnek lakossági, vényes patikát is. És a biznisz ebben rejlik igazán..." - tovább.