A közgyógylista b?vítését javasolják - Zivkovics Natália - Magyar Nemzet 2012. június 4.


Zivkovics Natália írását olvashatják a Magyar nemzet mai számának 2. oldalán!

Idézet a cikkb?l:

"Az utóbbi id?ben többször el?fordult, hogy hiánycikké váltak a közgyógyellátottaknak kiadható gyógyszerek. Ezért jogszabály-módosítást kezdeményeznek a döntéshozók.
Többször okozott már gondot, hogy nem tudtuk kiadni a közgyógyellátásra felírt gyógyszert, mert azt nem lehetett beszerezni.
Hiába rendeltük meg a készítményt, a nagykeresked? sem tudta beszerezni a gyártótól ? fogalmazott Hankó Zoltán. A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint is indokolt volna a jogszabályokat úgy módosítani, hogy ilyen helyzet ne fordulhasson el?."

"Egyes hatóanyagoknál csak egyetlen készítmény található ebben az ártartományban, így csak az az egy adható ki közgyógyellátásra. Ha abból hiány van, a patikusok nem tudják más gyógyszerrel helyettesíteni."

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a Magyar Nemzet kérdésére azt közölte: valóban érkezett hozzájuk jelzés, hogy egyes közgyógyellátásra írható termékek hiánycikké váltak. Ezek között akadt két szívgyógyszer és egy csontritkulásra szedett medicina is. Ilyen esetekben azonnal intézkedtek ? szögezték le.

? A folyamatos ellátás érdekében indokolt az említett ártartomány 5 százalékról 10-re történ? szélesítése ? vélekedtek a döntéshozók. Ha a parlament is elfogadja az egészségügyi bizottság javaslatát ? amelyet Kovács József, a testület fideszes elnöke és párttársa, Ódor Ferenc nyújtott be ?, akkor az érintettek szerint többféle terméket is rendelhet majd az orvos a közgyógyellátásban részesül? betegének. Így kisebb lesz annak az esélye, hogy a felírható szerek mindegyike éppen hiánycikk. A bizottság egyhangúlag támogatta a javaslatot."

Zivkovics Natália

Forrás: Magyar Nemzet