Andreas Woitossek - NÓGRÁDI TÓTH ERZSÉBET - Figyelő - 2014. 02. 20. (62. oldal)


Heteken belül hozzáférhetnek a világ tudósai a J&J dollármilliárdokat érő gyógyszerkutatási adatbázisához. Ezt a három amerikai elnöknek és az Oscar-díjas Meryl Streepnek is diplomát adó Yale Egyetem koordinálja – erősítette meg a hírt a cég gyógyszervállalatának magyarországi ügyvezetője.

Nem szokványos, hogy egy gyógyszercég az általa kifejlesztett készítmények klinikai vizsgálatainak adatait másokkal is megosztja. Márpedig a Johnson & Johnson (J&J) erről állapodott meg az amerikai Yale Egyetemmel. 

– Valóban újszerű, hogy a J&J gyógyszervállalatait összefogó Janssen kutató-fejlesztő egysége megkötötte ezt a megállapodást. E szerint az egyetemen kezelt adatbázishoz már az első negyedévben hozzájuthatnak az érdeklődő kutatók, természetesen biztosítva a betegek személyes adatainak védelmét. 

– Más gyógyszercégek is hozzáférhetnek az önök dollármilliárdokat érő kutatási eredményeihez?  

– Értem, mire céloz, hiszen ha megosztjuk a tudományos eredményeinket, sérülékenyebbé válhatunk. De úgy gondoljuk, hogy az 1701-ben alapított, jó hírnevű Yale önmagában garancia arra, hogy kiszűrje a kereskedelmi célú adatkéréseket. A kérelmezőnek ugyanis jeleznie kell, hogy milyen célból kéri az információkat, az egyetemnek pedig jogában áll megtagadni a kérést.

 – Miért döntött az adatmegosztás mellett a J&J? 

– A tudomány fejlődése érdekében. Az egyre bonyolultabb és újabb betegségek megfelelő és mielőbbi adekvát gyógyszereinek kifejlesztése és kezelése végett fontos a transzparencia. 

– A patinás egyetem hírnevét emelték az ott végzett amerikai elnökök, a két Bush, Clinton, a dráma tagozaton diplomázott az Oscar-díjas Meryl Streep.

Hasonlóan híres az intézmény orvostudományi munkája? 

– Természetesen az, és ők rendelkeznek azzal az informatikai rendszerrel, a YODA projekttel, amely az ilyen jellegű adatok kezeléséhez szükséges, és a cégünktől független félként kezelik az adatbázist. Egyébként a www.clinicaltrialstudytransparency. com link már működik. 

– Mennyire követi a hazai eseményeket? Mit szól a paksi erőmű körüli vitákhoz? 

– Úgy vélem, minden országnak joga eldönteni, hogy milyen típusú energiát alkalmaz. Magánemberként viszont elmondanám, hogy a fukusimai atomkatasztrófa idején Japánban dolgoztam. Mély nyomot hagyott bennem, amit ott láttam. Az én kormányom kijelentette, hogy Németországban nem lesz nukleárisenergia-fejlesztés, amivel egyetértek. 

– Evezzünk kicsit langyosabb vizekre. Szereti a téli sportokat? Nézi a téli olimpiát?

– Nem szeretem a téli sportokat. Viszont a nyári olimpiát végigkövettem.

A német sportolók mellett a magyar kajakosoknak, a vívók, az úszók eredményeinek is nagyon örültem. Amúgy focirajongó vagyok, kedvenc otthoni csapatom a Schalke 04, amely hét alkalommal hódította el a német bajnoki címet.

Nagyon várom, hogy Budapesten felépüljön az FTC-stadion és a magyar barátaimmal járhassak a meccsekre, annál is inkább, mert a Fradi új edzője, Thomas Doll a honfitársam.

 

NÉVJEGY

 51 éves, az Osnabrücki Egyetemen védte meg történelem–teológia– filozófia diplomáját, majd Business Administration képesítést szerzett a rendsburgi Fachhochschulén. Nős.

Kedvencek 

Könyv ť Albert Camus: A pestis Film ť Star Wars Zene ť Van Morrison, Bob Dylan, Leonard Cohen Hobbi ť mechanikus órák, úszás, főzés

 

NÓGRÁDI TÓTH ERZSÉBET
Figyelő