ÁNTSZ: egészségre veszélyes készítmények kerültek forgalomba - KÖZLEMÉNY! - antsz.hu


Az egészséget súlyosan veszélyeztethető készítményeket kellett kivonni a forgalomból

2012.11.03. 
 
Közel 700 vállalkozást ellenőrzött az egészségügyi hatóság szeptemberben
 

Nem engedélyezett gyógyszer összetevőt tartalmaznak bizonyos, az Egyesült Államokban gyártott, sportolóknak szánt különleges táplálkozási célú élelmiszerek. A készítmények forgalmazását az egészségügyi hatóság megtiltotta, ezzel együtt pedig ellenőrzési akciót is indított. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatal (ÁNTSZ-OTH) felhívja a figyelmet arra, hogy mind a különleges táplálkozási célú élelmiszerek, mind az ún. étrend-kiegészítők vásárlásakor a lehető legnagyobb körültekintéssel kell eljárni.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az Európai Unió tagállamaiban működő gyorsvészjelző rendszeren (RASFF) keresztül érkezett riasztásokról értesítette az ÁNTSZ-OTH-t az elmúlt hónapokban több alkalommal is. A riasztások szerint egyes, többségében az Amerikai Egyesült Államokban gyártott, sportolóknak szánt különleges táplálkozási célú élelmiszerek nem engedélyezett gyógyszer összetevőt tartalmaznak. Az ún. DMAA (1,3 dimethylamylamine) – mely az érintett készítmények címkéjén feltüntetésre került – az amfetaminhoz hasonló, koffeinnel párosulva az emberi egészséget súlyosan veszélyezteti.

Az ÁNTSZ-OTH felkérésére a népegészségügyi szakigazgatási szervek (NSZSZ) szeptemberben akció-ellenőrzést tartottak. Ennek során közel 700 élelmiszer-vállalkozást kerestek fel a riasztásokban szereplő készítmények esetleges forgalmazását vizsgálva. Megállapították, hogy a termékek közül néhány Magyarországon is forgalomba került. A készítmények forgalmazásában érintett vállalkozások többsége önkéntesen kivonta azokat a piacról és erről partnereit is értesítette. Az NSZSZ-ek intézkedésére 21 esetben volt szükség.

Az ÁNTSZ-OTH felhívja a lakosság figyelmét, hogy a különleges táplálkozási célú élelmiszerek – valamint az étrend-kiegészítő készítmények – gyógyszer-hatóanyagot nem tartalmazhatnak. A riasztásban szereplő termékek veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét. Ha DMAA-t tartalmazó készítmény forgalmazásával találkoznak, azt jelezzék a fővárosi/megyei kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szerveinek.

A Népegészségügyi Szakigazgatási Szervek folyamatosan figyelemmel kísérik a forgalomba kerülő étrend-kiegészítő készítményeket, illetve különleges táplálkozási célú élelmiszereket, gyanú esetén megteszik a szükséges intézkedéseket. Felhívjuk továbbá a lakosság figyelmét, hogy csak biztosan azonosítható forrásból származó, magyar nyelvű tájékoztatóval ellátott terméket vásároljanak. Az étrend-kiegészítők esetében az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet honlapjáról is tájékozódni lehet, az alábbi linkeken.

http://www.oeti.hu/?m1id=1&m2id=124 
http://www.oeti.hu/download/etrendabc.pdf

Szabadon felhasználható videónkban 
dr. Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos beszél a tapasztalatokról: 

http://youtu.be/ywVWjzBqxbo 

Országos Tisztifőorvosi Hivatal Közegészségügyi Főosztály 
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

A riasztásokban szereplő, többségében az Amerikai Egyesült Államokban gyártott sportolóknak szánt különleges táplálkozási célú élelmiszerek:

 

 1.M.R

 Hemo– Rage

 Noxpump

 Beta– Cret Extreme

 Hydroxy STIM

 OxyElite

 Code Red

 Iron Horse Show Time

 PreSurge Unleashed

 Crack

 Jack3D

 Ripped Freak

 D– Stunner

 Lipo 6 Black

 Rush

 Dexaprine Maximise

 Mass Pump3D

 Shock Wave Fruit Punch

 Eclipse

 Mesomorph

 Spirodex

 Endoburn

 Mutant Mayhem

 STIM– FORCE

 Extreme Beta Crét

 Napalm

 Tested Burner

 Flash over

 NeuroCore

 Tested Nut Burner

 Fusion Supplements Geranamine

 Nox Pump

 White lightning

 Heat Accelerated

 Nox Pump Performance/Nox Pump Xtreme

 


A felsorolt termékek forgalmazása tilos. Ha valaki ennek ellenkezőjét tapasztalja, akkor a fővárosi/megyei kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szerveinél tehet bejelentést, elérhetőségeik itt.
 
 
 
Forrás: antsz.hu