Az Európai Bizottság elfogadta az uniós bíróság 2009-es és 2010-es gyógyszerpiaci döntéseit PGEU Sajtóközlemény – 2011. november 24.


Az Európai Unió Gyógyszerészeti Csoportja (PGEU) üdvözli az Európai Bizottság döntését, amely szerint lezárásra kerülnek a folyamatban lévő szabálysértési eljárások az egyes tagországok közforgalmú gyógyszertári szabályozásaival szemben. Az eljárások  a gyógyszertár létesítési és/vagy tulajdonlási szabályok miatt indultak Ausztria, Bulgária, Ciprus, Franciaország, Olaszország, Németország, Görögország, Portugália és Spanyolország ellen még 2005 és 2007 között.

A Bizottság november 23-i ülésén a döntést arra alapozva hozta meg, hogy az Európai Bíróság nem rég két ügyben hozott döntésében is kinyilvánította: a gyógyszertár létesítési és tulajdonlási szabályok, korlátozások a közegészségügy keretein belül értelmezendőek.

John Chave a PGEU főtitkára hozzátette: „A Bizottság döntése megerősíti a PGEU azon álláspontját, hogy a tagállamoknak kell, hogy joguk legyen a gyógyszerellátás szabályozására, biztosítva, hogy olyan rendszert működtessenek, amely legjobban megfelel az állampolgáraik szükségleteinek.

Ezek az ügyek, amelyeknek el sem szabadott volna indulniuk a kiszámíthatatlanság és az instabilitás árnyát lebegtették hat éven át a közforgalmú gyógyszerészet felett. Így most megkönnyebbülve mehetünk tovább és folytathatjuk munkánkat,  erősítve a gyógyszerészet szerepvállalását az európai egészségügy rendszerében.”

fordította: dr. Horváth-Sziklay Attila