Cél a betegbiztonság növelése – Sajtótájékoztató az e-receptről


Cél a betegbiztonság növelése – Sajtótájékoztató az e-receptrőlAz e-recept közelgő bevezetésével kapcsolatban július 3-án, jelentős média-érdeklődés mellett, a Budapest, XIV. kerületi Róna patikában közös sajtótájékoztatót tartott Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár és Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

A sajtótájékoztató elején dr. Gaál Emese a sajtótájékoztatónak helyet adó gyógyszertár személyi jogos gyógyszerésze köszöntötte a vendégeket és a sajtó munkatársait, majd a sajtótájékoztató szereplőinak adta át a szót. 

„Fontos, hogy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér fontos helyszínén, egy patikában vagyunk” – e szavakkal kezdte Rétvári Bence mondandóját a gyógyszertár officinájában tartott sajtótájékoztatón. A következőkben az e-recept hasznosságára hívta fel a figyelmet, hiszen ma már mindenki természetesnek tartja, hogy interneten keresztül intézze banki vagy hatósági ügyeit, az internetes vásárlások is egyre gyakoribbá váltak. Fontos volt, hogy az egészségügyben is megjelenjen ez a fejlesztés. Cél a betegbiztonság növelése – Sajtótájékoztató az e-receptrőlAz e-recept bevezetésének célja a betegbiztonság növelése, az emberi tényező csökkentése volt – hangsúlyozta. Jelenleg folyik a próbaüzem, ezután következik az önkéntes csatlakozás időszaka, majd november 1-től kötelező lesz a csatlakozás. Mint elmondta, ebben mindenkinek próbálnak segíteni.

Ónodi-Szűcs Zoltán is a betegbiztonság növelésének fontosságát hangsúlyozta az e-recept bevezetésével kapcsolatban. „Annak a lehetősége, hogy valaki hibázzon, közel nullára csökken” – emelte ki. Kitért a jelenlegi papíralapú receptekkel kapcsolatos nehézségekre. Cél a betegbiztonság növelése – Sajtótájékoztató az e-receptrőlMint mondta, a sajtótájékoztatónak helyet adó patikában havonta kb. 20 kilogramm receptet kell öt éven át tárolni, majd megsemmisíteni. Szólt arról is, hogy a másfél hónapja tartó tesztidőszakhoz országszerte már huszonkettő patika csatlakozott, amelyekben eddig több ezer e-receptet váltottak be. Végezetül annak a reményének adott hangot, hogy pár év múlva az e-recept már teljesen elfogadott lesz.

Hankó Zoltán azzal kezdte, hogy a Kamara szempontjából az egyeztetéseken fontos szempont volt, hogy az orvosnak, a gyógyszerésznek és a betegnek egyaránt biztonságosabb rendszer jöjjön létre. Kiemelte az e-vény bevezetésének azt a célját is, hogy a gyógyszertári adminisztráció, a receptekkel történő manuális munka lerövidüljön, így a gyógyszerésznek több ideje maradjon a betegekkel való foglalkozásra, a gyógyszerészi gondozásra.Cél a betegbiztonság növelése – Sajtótájékoztató az e-receptről „Párhetes használatot követően elmondható, hogy a rendszer hiba nélkül üzemel. A gyógyszertár és az EESZT közötti kapcsolat stabil és gyors, az adatok le- és feltöltése nem akadályozza az expediálást” – idézte az mgyk.hu honlapon megjelent, az e-recept próbaüzemével kapcsolatos beszámolót. Augusztusig tart a tesztüzem, szeptembertől önkéntesen, novembertől pedig már kötelezően be kell kapcsolódniuk a patikáknak az EESZT rendszerbe. Mint mondta, ez várhatóan nem jelent többletköltséget a gyógyszertáraknak, mert a gyógyszertári informatikai programok módosítására jogszabályi előírások miatt kerül sor és ennek költségeit a szerződések szerint a szolgáltatóknak kell viselniük, a szükséges további eszközöket pedig a kormány biztosítja a gyógyszertáraknak. Szólt még arról is, hogy a gyógyszerészek tájékoztatása érdekében a fejlesztőkkel közös fórumot terveznek szeptember elejére.

Végezetül Rétvári Bence elmondta, 7,2 milliárd forint európai uniós forrásból jön létre az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér, amely ötös biztonsági szintű lesz, azaz a banki informatikánál egy szinttel magasabb.

mgyk.gyh