Diabétesz-gyógyszer: 2000 francia áldozat? - weborvos


Bár a Servier visszavonta a piacról Mediator nev? diabétesz-gyógyszerét, amelyet 2000 ember halálával hoztak összefüggésbe, az üggyel kapcsolatban nem csillapulnak a kedélyek Franciaországban ? írja a Pharmatimes.com.

A jelenlegi botrány igen súlyosan érintheti a jobbközép Sarkozy-adminisztrációt; emlékezetes, hogy a ?90-es években Laurent Fabius-nek azért kellett lemondania, mert az ? regnálása idején fert?z?dtek HIV-vírussal vérátömlesztés útján hemofíliás betegek.

A felzúdulás novemberben kezd?dött, amikor a CNAM (Caisse Nationale d?Assurance Maladie, Nemzeti Betegbiztosítási Pénztár) bejelentette, hogy a Mediator (hatóanyag: benfluorex), amelyet egy évvel korábban vontak ki a forgalomból Franciaországban, 500 ember halálát okozta a harminc-egynéhány év során, amíg kapni lehetett. Egy friss jelentés szerint azonban, amelyet a regulációs kormányszervezet, az Afssaps tett közzé, a szívbillenty? károsodást okozó hatóanyag akár 2000 ember halálát is okozhatta, és tíz évvel korábban vissza kellett volna vonni engedélyeit, akkor, amikor ezt az Egyesült Államok és több európai ország is megtette.