Égert nem választhatják újra - Népszabadság


A szakmát megosztja a kötelező kamarai tagság visszaállításáról szóló törvény

Danó Anna

 

 

A gyógyszerészkamara 2006-os tiltakozása a patikaliberalizáció ellen. Fotó: Kurucz Árpád

 

Gesztusnak szánta a kormányzat a kötelező kamarai tagság visszaállítását az egészségügyben, ám a parlament előtt lévő javaslat megosztja az orvosokat és a patikusokat. Általános tisztújításnak nevezte az egészségügyért felelős államtitkár, hogy a nemzeti erőforrás miniszter a múlt héten mintegy húsz egészségügyi intézet vezetői posztjára írt ki pályázatot. Hozzátette: az intézetvezetők közül "többen nyugodtan alhatnak", mert nagyon jó munkát végeztek és szakmai programjukkal egyetért a tárca, őket megerősítik pozíciójukban. Máshol azonban változásra van szükség. Az államtitkár ma egyeztet az intézetvezetőkkel.

Nem hagyták magukat összezavarni a parlament egészségügyi bizottságában a képviselők hétfőn. Hiába érkeztek a kötelező kamarai tagságot visszaállító javaslat vitájára különböző szakmai csoportok és kamarák képviselői, nem engedték felszólalni őket. A törvényjavaslat elfogadása esetén megint lenne kötelező kamarai tagság, amelyhez kötelező tagdíjfizetés is társul.

A tagdíj összegét viszont maximalizálták. Ezt Szócska Miklós, az egészségügyért felelős államtitkár azzal magyarázta, szerették volna elkerülni, hogy a tagdíj "kamarai adó" legyen.

Bővül a testületek véleményezési joga: minősíthetik például az orvosi vagy gyógyszerészi végzettséget előíró egészségügyi közigazgatási vagy egyéb intézményvezetői posztok jelöltjeinek kinevezését, felmentését. Jelezhetnék, hogy a munkára pályázókat mennyire tartják szakmailag alkalmasnak, az illetőnek van-e etikai vétsége, büntetése. A kötelező tagsággal visszaáll a régi rend az etikai szabályok újraalkotására és az etikai ítélkezésre. Eszerint a jövőben a testület a szakmai szabályok ellen vétők kamarai tagságát fél évre felfüggesztheti, ezalatt az érintett nem gyógyíthat, nem végezhet gyógyszerészi vagy egyéb egészségügyi szakfeladatot.

A szakmai szervezeteket megosztja a kamarai tisztségviselők újraválasztásáról szóló javaslat. Az első verzióban még újraválaszthatók lettek volna a már több ciklust is végigdolgozó elnökök, de később ezt a részt kivették. Így hiába küzdötték végig szakmai ellenzékként a mostani kamarai vezetők az elmúlt nyolc évet, nem lennének újraválaszthatók e tisztségre. E változás legfőbb vesztese Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke lehet, aki a kötelező kamarai tagságot felszámoló Molnár-féle törvény után hiába tartotta egybe az orvosok nyolcvan százalékát a kamarában.

A törvénytervezet csalódást okozott az orvosok körében.

Bár azt elismerik, hogy készülő jogszabályban az orvosi "céh" elismertségének biztosítéka a szakmai-etikai megfelelőség, de az orvosok elsősorban nem a saját regulázásukat tartják a legfontosabbnak. Sokkal inkább beleszólást szeretnének a saját sorsukat érintő döntésekbe. A javaslatban ennek nyoma sincs - állítják. Ezért az orvosok egy része aláírásgyűjtésbe is kezdett kötelező tagság ellen.