Elhunyt dr. Budaházy István főgyógyszerész - Bihari Napló


Bihari Napló - 2019.03.04. (5. oldal)

Gyászol Nagyvárad és Bihar megye magyarsága: hosszan tartó betegség után elhunyt dr. Budaházy István főgyógyszerész.

Nagyváradon született 1941-ben, elemi- és középiskolai tanulmányait szülővárosában végezte. 1959-ben érettségizett a jeles Premontrei Főgimnázium jogutódjaként fungáló 4. számú Líceum utolsó klasszikus osztályában. Abban az évben sikeresen felvételizett a Kolozsvári Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem gyógyszerészeti karára, ahol 1964-ben diplomázott. Háromévi vidéki gyógyszertárakban eltöltött kötelező szolgálat után 1968-tól, versenyvizsga alapján, a nagyváradi CFRkórház patikájában dolgozott 2000-ig, amikor saját gyógyszertárat nyitott Bihar községben. Közben 1975-ben abszolválta a főgyógyszerészi cím elérésére szervezett vizsgáit. 1971-1976 között oktatott a váradi Egészségügyi Iskola gyógyszertári-asszisztenseket képző osztályokban.

Az officinai munka mellett rendszeres tudományos tevékenységet is folytatott. A bemutatott eredeti tanulmányok és referátumok száma meghaladja a százat, amelyeknek egy jelentős része megjelent szaklapokban, konferenciák és kongresszusok köteteiben...

...Életének utolsó éveiben könyvek publikálása mellett a Nagyváradi Római Katolikus Püspökséggel közösen azon munkálkodott, hogy a mizeri rend egykori Fő utcai patikájában gyógyszertári múzeum létesüljön, történelmi és kulturális szereppel.

Ennek közeljövőbeli felavatását azonban sajnos már nem élhette meg… Az örök világosság fényeskedjék neki!