Esetismertetés XVII.


Az elmúlt években többször tettünk közzé esetismertetést. Ilyenkor mindig valamilyen anomáliát ismertetünk, amellyel célunk a normakövetés elősegítése és rendezett viszonyok teremtése volt.

JĂşnius 4-Ă©n az egyik gyĂłgyszertárban kiváltottak egy jĂşnius 3-án e-receptre felĂ­rt, az EESZT-be feltöltött Ă©s a kiváltás pillanatában aktĂ­v recepten lĂ©vĹ‘ gyĂłgyszert. A recepten lĂ©vĹ‘ adatok alapján az expediálás szabályszerű volt. A soron következĹ‘ NEAK elszámolásban a gyĂłgyszertár a kiadott gyĂłgyszert szerepeltette, azonban a NEAK „Az orvos a felĂ­rás idejĂ©n már inaktĂ­v volt” indoklással a támogatás-elszámolásbĂłl a receptet kizárta.

A gyĂłgyszertár a következĹ‘ NEAK elszámolásban ismĂ©t megprĂłbálta elszámolni a támogatást, azonban a NEAK ugyanazzal az indoklással a támogatás-elszámolást visszautasĂ­totta. IsmĂ©telt reklamáciĂłt követĹ‘en az EESZT ĂśzemeltetĂ©s az EESZT Ăśzleti NaplĂł alapján a kiadás tĂ©nyĂ©t szeptember közepĂ©n visszaigazolta Ă©s ez alapján a gyĂłgyszertár Ăşjra megprĂłbálta a támogatás-elszámolást – ismĂ©t sikertelenĂĽl.

Az erre a próbálkozásra kapott válasz a rejtélyt ugyan feloldotta, de a problémát nem:

   –  az Ă©rintett orvos május elejĂ©n elhunyt, de

   –  az Ĺ‘ nevĂ©ben Ă©s pecsĂ©tszámával jĂşnius 3-án valaki gyĂłgyszert rendelt,

   –  a gyĂłgyszer jĂşnius 4-Ă©n kiadásra kerĂĽlt,

   –  a soron következĹ‘ elszámolásbĂłl (jĂşniusban) a NEAK a vĂ©nyt ugyan kizárta, de

   –  a vĂ©nyek Ă©s a pecsĂ©t jĂşlius 30-án, tehát az orvos halála után három hĂłnappal kerĂĽltek csak letiltásra, mindezek ellenĂ©re

   –  a gyĂłgyszertár a szabályszerűen megelĹ‘legezett támogatás ellenĂ©rtĂ©kĂ©t nem kaphatja meg.

 

Magyarország, 2020. október 3.

Dr. Hankó Zoltán
elnök