Év Gyógyszerészhallgatója - Gyógyszerészi Gondozási és Betegtanácsadási Verseny 2014. beszámoló - mgyk.hu


A legtöbb gyógyszerész felismerte már, hogy a szakma jelentősen megváltozott az utóbbi években. Újabb és újabb elvárásoknak kell megfelelnünk a mindennapi gyakorlat során a betegekkel, társadalmi elvárásokkal és gazdasági kihívásokkal szemben. A közforgalmú gyógyszerellátás egyik aktuális kérdése, hogy miként válhat a napi rutin részéve a gyógyszerészi gondozás. Ennek kapcsán - nem csak hazánkban, hanem számos nyugati országban is - további kérdések is felmerülnek. Milyen mértékű a fogyasztók/betegek és az orvos kollégák részéről a gyógyszerészek e tevékenységének elfogadottsága? A gyógyszerellátásban dolgozók miként definiálják és gyakorolják a "gyógyszerészi gondozást"? Mennyire képes a gyógyszerészképzés jelenlegi formája felkészíteni a fiatalokat a hatékony gondozási folyamathoz nélkülözhetetlen kommunikációs, klinikai és farmakoterápiás gyakorlati ismeretekre?

A kérdésekre a választ nem csupán a vonatkozó jogszabályokban és szakmai irányelvekben kereshetjük, hanem az évente megrendezésre kerülő Év Gyógyszerészhallgatója című gondozási versenyen is. A külföldi mintára elindult és a meghatározó hazai gyógyszerészeti szervezetek összefogásával megrendezett verseny a gyógyszerészi gondozás kulcselemeit foglalja magában, emellett rámutat az eddigiekhez képest gyakorlatiasabb szemléletű oktatás előnyeire. Egyértelmű sikerét és fontosságát hangsúlyozza a kezdeményezésnek, hogy az első országos versenyt követően a szegedi gyakorlatot figyelembe véve a többi egyetemen is megrendezésre kerültek – a fővárosi képzőhely kivételével – hasonló jellegű gyakorlati, gyógyszerészi gondozási házi versenyek. A rendezvény egyúttal rávilágít a helyes gyógyszerészi kommunikáció kiemelt fontosságára, hiszen nem elegendő "tudni" valamit, azt meg is kell értetnünk azt a beteggel/vevővel. Természetesen a versenyző gyógyszerészhallgatók mindig izgulnak a kamerák és zsűri jelenlétében lezajló éles gondozási szituációk közben, azonban többségük bámulatosan ügyesen és frappánsan kezeli a szokatlan helyzetet és hasznos tanácsokkal látja el a betegeket.

Idén április 26-án már negyedik alkalommal került megrendezésre Budapesten az „Év Gyógyszerészhallgatója - Gyógyszerészi Gondozási és Betegtanácsadási Verseny”. A hallgatók a „Thromboemboliák kezelése; anticoaguláns gyógyszerek” témakörben mérettettek meg a Magyar Gyógyszerészi Kamara székházában kialakított képzeletbeli officinában.

A hazai képzőhelyek diákjainak e neves versenye lehetőséget biztosított a versenyzők elméleti és egyúttal gyakorlati felkészültségének összemérésére. A jelentkezők nagy számára való tekintettel a délelőtt folyamán először egy rövid „beugró” feladatsor megírására került sor. Ezt követően a legjobbnak bizonyult versenyzők két különböző gyógyszertári expediálást modellező szituációkban kellett, hogy bebizonyítsák a felkért zsűrinek és önmaguknak egyaránt, hogy ők az Év Gyógyszerészhallgatói. Az egyik beteg, az újabban könnyen jelentkező véraláfutásaira kért vény nélkül kapható gyógyszert. A beszélgetés során ki kellett derüljön, hogy a hatvanas hölgy kumarinszármazék hatóanyagú véralvadásgátlót is szed. Alapos kikérdezést követően fény derült arra is, hogy ennek hatását a beteg ismerősei által javasolt tőzegáfonya tartalmú étrend-kiegészítő fokozta és ez állhat a véraláfutással járó panasz hátterében. A másik szituációban a patikába betérő fiatal férfi kérte gyógyszerésze tanácsát arról, hogy használhatja-e a családja által javasolt véralvadásgátló LMWH injekciót a saját receptjén szereplő, ám másik elnevezésű, készítmény helyett. Itt az injekciók használatának elmagyarázása mellet tisztázásra került a helyettesíthetőség kérdése és az LMWH-k mellett szedhető fájdalomcsillapítók köre is. A nőbeteget Fazekas Fruzsina budapesti orvostanhallgató, míg a másik szituációt - a sokak által ismert humorista - Beliczai Balázs játszotta.

Év Gyógyszerészhallgatója - Gyógyszerészi Gondozási és Betegtanácsadási Verseny 2014. beszámoló - Dr. Fittler András

A zsűri elnöke Prof. Dr. Szökő Éva (SE, az MGYT Elnöke); tagjai Prof. Dr. Botz Lajos (PTE, ESZK Kórházi Klinikai Gyógyszerészet Tagozat Elnöke), Prof. Dr. Soós Gyöngyvér (SzTE, az MGYT Tudományos Alelnöke és a Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottság Elnöke), Dr. Kovácsné Dr. Bácskay Ildikó (DE, az MGYT Oktatási Szakosztályának Elnöke) és Dr. Horváth-Sziklai Attila (MGYK, Országos Ügyviteli Vezető) voltak.

Év Gyógyszerészhallgatója - Gyógyszerészi Gondozási és Betegtanácsadási Verseny 2014. beszámoló - Dr. Fittler András

A szakértő zsűri egyhangú véleménye alapján a verseny győztese, így „2014. Év Gyógyszerészhallgatója” Romvári Zsófia, ötödéves pécsi gyógyszerészhallgató lett. A második helyezett Szalai Gábor (SzTE, V. évfolyam.), míg a harmadik helyezett Bacskai Nóra (DE, V. évfolyam) lett. A dicsőségen túl a dobogós helyezettek – a budapesti, szegedi és debreceni gyógyszerészkarok hallgatói önkormányzatai jóvoltából – egy táblagépet, illetve egy-egy digitális fényképezőgépet kaptak ajándékként az elismerő oklevelek mellé. Ezen kívül a Szegedi Gyógyszerészképzés Fejlesztésért Alapítvány a legjobban teljesítő szegedi hallgatónak 30.000 Ft készpénz jutalmat is felajánlott, amit így Szalai Gábor nyert el.

A verseny a Magyar Gyógyszerészhallgatók Egyesülete, a Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottság és a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Ifjúsági Bizottságának szervezésében, a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége és az egyetemi Hallgatói Önkormányzatok (Budapest, Szeged, Debrecen, Pécs) partnerségével és támogatásával valósult meg. Külön köszönjük Dr. Matuz Máriának (SzTE) a technikai feltételek biztosítását, valamint a szituációk összeállítását, továbbá Dr.Viola Rékának (SzTE) a teszt összeállításában végzett munkáját!

 

Dr. Fittler András,
MGYT IB

 

 

Év Gyógyszerészhallgatója - Gyógyszerészi Gondozási és Betegtanácsadási Verseny 2014. beszámoló - Dr. Fittler András

Év Gyógyszerészhallgatója - Gyógyszerészi Gondozási és Betegtanácsadási Verseny 2014. beszámoló - Dr. Fittler András

Év Gyógyszerészhallgatója - Gyógyszerészi Gondozási és Betegtanácsadási Verseny 2014. beszámoló - Dr. Fittler András

 

Fotó: Dr. Fittler András