Gyászhír: Elhunyt Knoll József farmakológus, az MTA rendes tagja - MTA


Életének 93. évében, 2018. április 17-én elhunyt Knoll József, az MTA rendes tagja, a Semmelweis Egyetem Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézetének professor emeritusa. A magyar gyógyszerkutatás kiemelked? alakjának nevéhez több gyógyszer kifejlesztése is köthet?.

Gyászhír: Elhunyt Knoll József farmakológus, az MTA rendes tagja - MTA

 

Knoll József 1925-ben született Kassán. 1951-ben szerzett orvosi diplomát a Budapesti Orvostudományi Egyetemen. Már orvostanhallgatóként elkezdett dolgozni, a kezdetekt?l fogva a gyógyszerkutatás érdekelte. Az egyetem elvégzése után tanársegédként folytatta pályáját a Budapesti Orvostudományi Egyetem Gyógyszertani Intézetében. 1958-tól docens, 1962-t?l tanszékvezet?, majd 1963-tól 1992-ig tanszékvezet? egyetemi tanár volt.

F? kutatási területe a neuropszichofarmakológia volt. A hajtóer?n alapuló viselkedés élettani mechanizmusainak elemzése alapján új elméletet alkotott a bonyolult magatartási reakciók reflexes értelmezésére. Új fájdalomcsillapító, gyulladásgátló vegyületcsaládot dolgozott ki, amelynek egy tagja regisztrált gyógyszer lett. Nevéhez f?z?dik a deprenyl kifejlesztése, amelyet az egész világon használnak a Parkinson- és az Alzheimer-kór kezelésére.

Knoll József 1962-ben lett az MTA doktora. 1970-ben az Akadémia levelez?, 1979-ben pedig rendes tagjává választották.

Munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el. Két ízben kapta meg az Akadémiai Díjat, 1985-ben az Állami Díjat, 2003-ban pedig a Széchenyi-díjat vehette át.

(Kép és szöveg: MTA)